Hvordan skal internetudbydere for fremtiden kunne lade internettraffik flyde hurtigere på internettet og dermed sløve anden traffik?
Det har Google og amerikanske Verizon forsøgt at definere i et forslag til en ny amerikansk rammelovgivning om netneutralitet.
De to firmaer er ledende på hver deres felt. Google er et af verdens største softwarefirmaer - dominerende på internettet - og Verizon har 92 millioner telekunder i USA. Eftersom hverken USA, EU eller Danmark har klare regler for netneutralitet, er der grund til holde øje med, hvad giganterne forestiller sig. Politikerne har i sidste ende magten til at lave nye love, men det er klart, at de lytter til de store firmaer.
ComON har derfor kastet et blik på den nye pagt.
På nogle områder er der intet nyt under solen. På andre punkter er der forslag til regler, der kan vække undren og blot kaster nye bolde op i luften. Hvor de lander, må vi så vente med at se. For eksempel skal der ikke være regler for mobilt internet, foreslår de to firmaer.
Iværksættere i garage
Pagten er præget af, at det er to firmaer, som står bag. Google og Verizon lægger op til, at markedet selv finder løsninger. På den anden side er det ikke wild west i forslaget. Tilhængere af netneutralitet har frygtet, at pengestærke firmaer for fremtiden kan købe sig til hurtigere tjenester. Det ville skade innovationen ved at gøre det svært for små firmaer at tilbyde hurtige tjenester, mener de. Et klassisk skrækeksempel ville være, at traditionelle teleselskaber ville holde et firma som Skype nede ved at sløve IP-telefoni og gøre det ubrugeligt.
De to firmaer er øjensynligt på innovationens side.
Prioritering af internettrafik må ikke "forårsage bevidst skade på konkurrencen eller brugere," foreslår de to firmaer. Derudover må internetudbydere ikke blokere lovlig internettraffik.
"De næste to mennesker i en garage har virkelig brug for et åbent internet," har Googles topchef, Eric Schmidt, sagt ifølge New York Times.
Der skal dog kunne ske en form for diskrimination. Internetudbyderne skal have lov til:
"...at prioritere generelle klasser eller typer af internettraffik, baseret på svartider," står der i forslaget.
Undtagelser
Internetudbyderne skal desuden have lov til at udbyde særlige internetprodukter, der er fritaget for netneutralitet. Når en internetudbyder allerede tilbyder et internetprodukt, der er i tråd med de generelle regler, vil firmaet have lov til at tilbyde ekstra eller alternative produkter, der prioriterer trafik frem for andet. Hvad kunne disse produkter være? Et billigere bredbåndsprodukt, hvor Googles tjeneste har forret? En livestreaming i 3D af en koncert eller en fodboldkamp? Et spilabonnement? Kun fantasien sætter grænser. Google har dog ikke planer om at tilbyde disse former for produkter, siger firmaet selv.
Google og Verizon er tilsyneladende klar over, at denne passus om særprodukter kan være kontroversiel. FCC, den amerikanske telemyndighed, skal hvert år vurdere, om disse produkter er "udtænkt eller promoveret" til at undergrave forbrugerbeskyttelsen. Generelt skal firmaer altid være åbne om deres politik omkring netneutralitet, mener Google og Verizon, og omkring disse særlige tjenester skal det være helt tydeligt, at det ikke er almindelige internetabonnementer, der bliver tilbudt.
Samtidig skal internetudbyderne kunne prioritere i internettrafikken som en del af arbejdet med at sikre infrastrukturen, altså netværksstyring, fastslår Google og Verizon. Allerede i dag er det almindeligt at blokere for mailservere, som sender spam.
Skære igennem
Forslaget er generelt præget af at være kraftigt liberalt, markedsorienteret, hvor myndighederne kun i nødstilfælde går ind og skærer igennem.
"Regulative autoriteter ville ikke få lov til at regulere bredbåndsinternettjenester," står der i forslaget.
Det betyder dog ikke, at myndighederne blot skal kigge på, at firmaerne opfører sig, som de vil. Der skal blot ikke på forhånd være klare regler for, hvornår firmaer har undermineret markedet ved at prioritere internettraffik. Telemyndighedernes håndhævelse skal i stedet ske ved hver enkelt overtrædelse af de grundlæggende principper, foreslår de to firmaer.
"FCC vil gennemtvinge forbrugerbeskyttelse og krav om ikke-diskrimination fra sag til sag, men vil ikke have myndighed til at lave regler omkring bestemmelserne," står der i rammeforslaget.
Bøder
Bøderne skal være på op til 12 millioner danske kroner, foreslår Google og Verizon. De to firmaer ser dog allerhelst, at myndighederne holder sig fra tvister. Om muligt skal stridende parter, eksempelvis en internetudbyder og en forsmået mailtjeneste, forsøge at få løst tvisten i et brancheorgan, og Google og Verizon beder telemyndigheden om at vise "ærbødighed" over for branchens egne afgørelser.
Ingen regler for trådløst net
Et af de helt store spørgsmål er, hvordan reglerne skal være for mobilt internet. Google og Verizon lægger op til, at området - der blandt andet benytter teknologier som WiMAX, EDGE, 3G og LTE - foreløbigt bliver fritaget for netneutralitetsprincipperne. Teknologien er helt speciel og markedet er ikke modent, argumenterer firmaerne.
"Kun princippet om åbenhed skal gælde for trådløst internet på nuværende tidspunkt," foreslår de to firmaer.