Et forslag om at lægge skat på internetforbindelser på grund af piratkopiering har skabt et ramaskrig. Og det kan være præcis den reaktion, som var planlagt.
Det mener det danske Piratparti, der kalder forslaget om internetskat for useriøst og et strategisk trick.
”Et almindeligt strategisk trick for at få folk til at acceptere noget folk ikke synes om, er at foreslå noget andet folk synes endnu mindre om. Så plejer folk at vælge det mindste af to onder,” forklarer formand Ole Husgaard.
De to onder, som formanden henviser til, at altså det aktuelle forslag om at beskatte internet og så en variant af det, der er kendt som "three strikes, and you are out" eller "graduated response". Altså truslen om at begrænse folks adgang til internettet, hvis de bliver grebet i at fildele ulovlig på nettet gentagende gange.
”Med valget mellem en skat på internettet og en nedmontering af vores retssamfund kunne man frygte, at flere politikere vil vælge at fjerne retssikkerheden,” mener Ole Husgaard.
Partiet ser hellere, at debatten om piratkopiering kommer ud i et åbent forum, så andre parter end de 15 medlemmer bliver hørt. Piratformanden savner fokus på de positive sider af fildeling, og at man forholder sig til, at mange menneskers er begyndt at bruge flere penge på film, musik og andet kultur i den periode, hvor fildeling er taget til.
Forslaget holder ikke
Selv om flere udvalgsmedlemmer altså allerede har meldt ud, at forslaget næppe får et ben til jorden, så er der også på Christiansborg modstand mod tanken om licens eller skattebetaling på internet.
Mads Rørvig fra Venstre er godt klar over, at forslaget er langt fra et egentlig lovforslag, men netop derfor vil han gerne havde det slået i jorden med det samme.
"Det her er helt ude i skoven. Det er uholdbart, og svarer til, at vi skulle begynde at tage 50 kroner for at lade folk bruge bibliotekerne. Adgang til information er et grundlæggende element i et demokrati. Det er en af de allervigtigste grundpiller," siger den nyudnævnte skatteordfører Mads Rørvig til ComON.