HP-spionage stikker dybere end først antaget

En hemmelig undersøgelse afslører nu, at Hewlett-Packards spionage af egne bestyrelsesmedlemmer, samt journalister fra CNET og Wall Street Journal, er mere omfattende og grundigere planlagt end hidtil antaget.

Det kniber efterhånden med at tro på de uskyldige udmeldinger fra HP i sagen om firmaets overvågning af en række journalister og bestyrelsesmedlemmer. I hvert fald hvis man skal tro en ellers hemmelig undersøgelse, der netop har fundet vej til avisen The New York Times.

Avisen beskriver, at den hemmelige undersøgelse peger på, at HP's overvågninger næppe begyndte som et intern, legalt projekt i et forsøg på at finde en presselækkage i egne rækker. Overvågningerne omfattede tværtimod ufine metoder fra begyndelsen.

Ifølge New York Times fortæller anonyme kilder med indsigt i den hemmelige undersøgelse, at HP fra overvågningens første stade tilbage i 2005 omfattede ulovlig indsamling af private telefonsamtaler. Desuden blev der fra starten foretaget direkte overvågning af en række af virksomhedens egne bestyrelsesmedlemmer og af journalister fra CNET og Wall Street Journal. De var alle under mistanke for at lække fortrolige oplysninger om HP, der blandt andet handlede om selskabets startegi.

I sidste uge kom det desuden frem, at Statsadvokaten i Californien er gået ind i sagen og nu er i gang med at afdække, hvor dybt spionagen stikker, og i hvillket omfang HP har brudt loven.

Den Føderale Handelskommission i USA har allerede tilkendegivet, at HP's indsamling af teletonlister fra bestyrelsesmedlemmernes private samtaler ikke er tilladt.

CNET viger da heller ikke tilbage med at tale sine journalisters sag og beskylder HP for brud på privatlivets fred og forsøg på at undergrave journalisters ret til at beskytte kilder. Kilder, som ifølge HP har videregivet fortrolige oplysninger om virksomheden til medierne og dermed offentligheden.

De anonyme kilder, som citeres af New York Times, fortæller, at HP ikke blot gik så langt som til at hyre privatdetektiver, der skulle overvåge de mulige skyldige i lækagen. Detektiverne blev også sat til at plante software i en unavngiven CNET-journalists computer, der kunne give tilbagemeldinger til detektiverne om journalistens øvrige mailkorrespondance. Softwaren blev plantet i en mail, som detektiverne afsendte under falsk varebetegelse. Ved at udgive sig for at være en anonym kilde med oplysninger om HP, fik de adgang til journalistens mail og computer. Det førte dog aldrig til noget, da journalisten ikke sendte de oplysninger videre, som detektiverne havde lækket.

HP begyndte de ulovlige overvågninger blot to måneder efter, at The Wall Street Journal i januar 2005 offentliggjorde en artikel med fortrolige oplysninger om tidligere bestyrelsesformand og direktør for HP Fiorinas kommende farvel til virksomheden.

Hvad der er årsag til, HP's egne advokater ikke har gjort opmærksom på, at overvågningerne var ulovlige og dermed sat en stopper for dem, er endnu uvist. I sidste uge måtte bestyrelsesformand Patricia Dunn dog forlade sin post som følge af den kritik, hun har mødt for sin håndtering af sagen. Det er da også hende, der menes at have sat overvågningerne i gang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere