Skal Microsoft frygte Google OS?

Microsoft er for første gang i mange år en anelse svækket. Derfor rykker Google i offensiven.

Var Vista for dårligt eller bare for meget?

Det spørgsmål må give Microsofts øverste chefer svedige hænder, mens de venter på, at Windows 7 den 22. oktober vil give dem noget af svaret.

Hvis Vista var for dårligt, så vil Windows 7 rette op på skuden igen. Den nedgang på 29 procent i indtægt, som Microsofts windows-afdeling for første gang i historien oplevede i sidste kvartal, vil være en enlig svale.

Windows 7 vil stryge til tops på salgslisterne, og kunderne vil flokkes om computere med det nye styresystem.

Men hvis Vista, på trods af sine fejl, ikke var for dårligt, men blot unødvendigt, så er situationen værre for Microsoft.

Hvis man et øjeblik glemmer al sin teknologiske indsigt, og kun ser på Windows 7's startskærm, så ligner det noget vi kender til forveksling. Den ligner startskærmen på verdens mest udbredte styresystem, Windows XP. Hvis kunderne egentlig synes deres nuværende startskærm er pæn nok, og computeren ikke har problemer med at komme på Facebook, så kan det være, at Windows 7 ikke stryger op ad slagslisterne, og de nye funklende bærbare i alverdens computercity'er ikke bliver revet væk.

Derfor må Microsoft være spændt på tiden efter 22. oktober.

Styrer styresystemer stadig

Det er Sergei Brin, Larry Page og Eric Schmidt også. Et eller andet sted i det store Google kompleks sidder ingeniører og udvikler Googles gratis cloudbaserede styressystem Chrome OS.

Det interessant ved det, er ikke så meget om Google kan besejre Microsoft på hjemmebanen. Det interessante er, hvorfor Google angriber nu. Indtil for få år siden var Microsoft en fuldstændig uovervindelig kolos, der havde smadret samtlige angrebsforsøg. De styrede, fordi de styrede, men styrer styresystemer stadig?

Den amerikanske journalist og forfatter G. Pascal Zachary stiller i Technology Review spørgsmålet om, Microsoft skal frygte Google. Zachary skrev i 1994 bogen Showstopper om udviklingen af Windows NT. Ifølge ham har Sergei Brin og Larry Page hele tiden været ivrige efter at udvikle et gratis styressystem. Men den erfarne direktør Eric Schmidt har holdt dem tilbage. Fra sin tidligere karriere i Novell har Schmidt set store firmaer som IBM, SUN og Borland gå op imod Microsoft og fejle. Men nu har han givet sine unge løver los.

Hvorfor nu, og hvad er faldet på 29 procent fra Microsofts windows-afdeling udtryk for?

Forhindringen Office

Pascal Zachary spekulerer ikke på, hvorfor Vista fejlede. Han nævner i stedet, at mobiltelefoner er den populæreste måde at gå på nettet på i asien, og at netbooks sælger godt i vesten. Og så ser han på, at programmer ikke længere er afhængige af styresystemet.

"I løbet af de seneste fem år er programmer gået fra at være windows-specifikke til at være OS-neutrale," som Michael Silver fra Gartner siger.

Han kommer med eksempler som Adobe Flash og Facebook og bliver bakket op af Paul Maritz fra VMware. Paul Maritz er ikke hvem som helst. Han blev i mange år regnet for den tredjevigtigste person hos Microsoft efter Bill Gates og Steve Ballmer, og stod i spidsen for Windows NT, Windows 95 og Internet Explorer.

"Det traditionelle styresystem bliver mindre og mindre vigtigt. Der bliver ikke længere skrevet traditionelle windows applikationer," siger han.

Derfor er Chrome OS skabt til at gøre så lidt opmærksom på sig selv som muligt. Det er blot en genvej til nettet. Det skal stare computeren hurtigt, så man kan Google sig vej til Gmail, Youtube, Google Docs og alle de annoncer man ser på sin vej. Det er kort sagt integreret med skyen. Google påstår også, at styresystemet vil være immun overfor vira og spioner. Windows 7 er til sammenligning stadig sløv til at starte, fokuserer en stor del af sin energi på at få programmer til at køre på ens egen computer og er ikke immun overfor vira og spioner. Til gengæld kører Windows 7 Office i et miljø medarbejderne kender, hvilket er et tungt argument for virksomheder.

Hvis Google alligevel skal besejre Microsoft, så skal de fjerne Office-argumentet, og det kan blive svært. Microsoft er stadig et større firma end Google. I følge Wolfram Alpha er Google 144 milliarder dollars værd, mens Microsoft koster 208 milliarder dollars. Så Microsoft har midlerne til en ekstra offensiv, hvis det skulle blive nødvendigt.

Men uanset om Google kan vinde, så viser timingen, at Microsoft er truet helt ind i kernen af sin forretning. Styresystemet er ikke computerens konge i online-æraen, og det har Eric Schmidt set.

"Vi håber at være i gang med at redefinere, hvad et styresystem er," siger han.

Windows 7 besvarer spørgsmålet om, hvorfor Vista fejlede fra den 22. oktober, og Chrome OS besvarer resten i løbet af 2010.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere