Danske softwareproducenter som SimCorp, Maconomy og Danware dropper at tage patenter på deres produkter og beskytter udelukkende deres softwareudvikling gennem copyright. Det fortæller Plus-Portalen fra Københavns Fondsbørs.
SimCorp, der laver software til den finansielle sektor, har forsøgt sig med en patent-ansøgning, men stoppede den igen efter at have analyseret de økonomiske og organisatoriske konsekvenser.
»Vi regnede os frem til, at hvis alt gik glat, så var der en direkte omkostning på omkring 700.000 kr. pr. patent + 2.000 kr. pr. land, som patentet skulle udtages i. Derudover skulle vi påregne omkostninger til forberedelse af patenter, håndhævelse af patentrettigheder, markeds- og konkurrentovervågning. Patentering ville med andre ord dræne virksomhedens økonomiske, ledelses- og medarbejder-ressourcer og fjerne fokus fra kerneforretningen, som er at udvikle og sælge software«, siger SimCorps udviklingsdirektør, Peter Theill, til Plus-Portalen.
Heller ikke Maconomy, der producerer økonomistyringssystemer, vurderer at værdien af patentering står i forhold til det arbejde, der skal lægges i.
»Jeg kunne ikke drømme om at bruge penge på det. Patenter fører let til, at man skaber en hær af advokater, der tjener en masse penge. Vores priser ville ikke være konkurrencedygtige, hvis vi skulle indregne dyre advokatregninger og udgifter til vedligeholdelse af patenter, fortæller Bent Larsen, administrerende direktør i Maconomy«, til Plus-Portalen.
Softwarepatent-jurist i Patent- og Varemærke, Kristian Beyer, siger til Plus-Portalen, at det er normalt, at danske it-virksomheder ikke skænker patentering mange tanker. Han finder det uklogt, da konkurrenterne i udlandet bruger patentbeskyttelse aktivt. Han forklarer, at ophavsretsloven beskytter mod kopiering af produkter og selve kildekoden, men ikke den unikke ide, der ligger bag produkterne.
EU-Parlamentet står for at skulle vedtage en ændring af et direktiv om patenter, der ifølge Kristian Beyer vil gøre det klarere, hvad der kan patenteres, og hvad der ikke kan. Forslaget har fået diskussionen om patentering til at blusse op, da kritikerne af forslaget - herunder IT-Brancheforeningern - frygter, at forslaget vil gøre det umuligt for IT-virksomhederne at forrente deres udviklingsomkostninger og beskytte deres intellektuelle rettigheder på lige vilkår med andre brancher. For dem er patentering en så vigtig hjørnesten i udviklingen af ny software, at det vil være ødelæggende for hele industrien, hvis reglerne bliver lempet.