"In Kazakstahn we think America technologely very good!"
Sådan sagde komikeren Sacha Baron Cohen i rollen som Borat i filmen med samme titel.
Hvis Borat er til mobilt bredbånd, kan han godt udskifte den amerikanske teknologi med den franske. Et lokalt teleselskab har i samarbejde med den franske netværksproducent Alcatel-Lucent sat et LTE-netværk op i landets finansielle hovedstad, Almaty.
Danskere må vente
Mens danskere stadig må vente på den næste generation af mobilteknologier, kan kasakhere allerede i november surfe med mobilen med lave svartider og gode båndbredder.
"Lige nu satser vi på forretningskunder, aktive internetbrugere, bloggere og journalister," forklarer Galina Kurganova, pressemedarbejder hos teleselskabet Beeline til ComON.
Beeline er et telebrand under Kar-Tel og det russiske moderselskab VimpelCom. Teleselskabet oplyser, at det har lanceret et "full-fledged live market pilot" i storbyen Almaty, der fungerer som hovedstad for forretningslivet i det vidtstrakte land i Centralasien. Netværket er stadig i test, og en decideret kommerciel lancering er endnu ikke fastlagt. Netværket benytter teknologien Long Term Evolution (LTE), der er væsentlig bedre end de kendte teknologier 3G og EDGE.
61 Mbit/s i Kazakhstan
Teleselskabet i Kasakhstan bruger 2?10 MHz-kanaler i 700 MHz-båndet, der kan række langt, men rummer mindre båndbredder end frekvenser i de højere lag. Galina Kurganova oplyser, at selskabet i samarbejde med Alcatel-Lucent har opnået 61 Mbit/s downlink og 17 Mbit/s uplink. Teoretisk kan netværket nå op på 74 Mbit/s downlink og 22 Mbit/s uplink. Hastigheden er teoretisk og vil altså være mindre alt efter antal brugere på nettet og den præcise placering af modem i forhold til masten.
Båndbredden er noget lavere end de danske LTE-frekvenser, som de fire store danske teleselskaber vandt i maj i år. Deres høje frekvenser kan rumme større båndbredder, men når til gengæld ikke særlig langt ud i landskabet. Ingen af de danske teleselskaber har lanceret deres LTE-tjeneste kommercielt, men tester for tiden nettet, mens de sætter nye master og basestationer op i landets største byer.
Med frekvensen i 700 MHz-båndet kan Beeline nå tre til fem kilometer med en mast i byen. Det afhænger af bygningerne, der står i vejen og skygger for signalerne. Masterne kan ifølge Galina Kurganova række 30 kilometer i landområder.
Kasakhstan har blot 15 millioner indbyggere, men strækker sig ud over enorme landområder, og ifølge Beeline er det også planen, at LTE-netværket skal nå ud i de mere øde egne af landet.
"Ja, vi planlægger at udvide LTE-udbredelsen til landområder i fremtiden, men vores aktiviteter vil være baseret på markedsefterspørgslen," oplyser Galina Kurganova.
De danske mobilselskaber får efter planen mulighed for at byde på at tilbyde LTE i et nærliggende bånd, 800-MHz, i næste år med en licens til at sende fra første januar 2013.
Beta i Kazakhstan
Fra starten vil kunder hos Beeline gratis kunne bruge LTE-netværket som beta-testere med modem fra HTC. Akkurat som med LTE-testen i Stockholm og Oslo, der startede for et år siden, vil netværket vil kun fungere i centrum af Almaty, men tanken er, at LTE skal bredes ud til et større marked.
Beeline vil satse på både massemarkedet og forretningsmarkedet, forklarer Galina Kurganova.
Mange muligheder
Hun siger, at kunder med smartphones kan bruge netværket til videoopkald og mobil-tv, deltage i interaktive spil og videoer. Med et internt eller eksternt modem til den bærbare computer kan kunderne bruge nettet til at hente musik og film, siger hun videre.
Forretningskunder kan derudover bruge LTE-nettet til web-konferencer, instant messaging, synkronisere kalenderen, beskyttet adgang til webtjenester og andre funktioner, som forretningsdrivende har nytte af, siger pressemedarbejderen.
Beeline har endnu ikke modtaget en kommerciel licens til lancering af LTE-netværk i hele Kazakhstan. Landet er det første af de tidligere Sovjet-lande, der samarbejder med Rusland, til at få LTE i 700 MHz-båndet, men VimpelCom oplyser, at selskabet vil arbejde på at sætte netværk op i flere østlande nu.