Microsoft advarer forhandlere mod OEM-salg

OEM-versionen af Vista sælges til cirka halv pris af den fulde version. Men forhandlerne risikerer at komme i klemme i en juridiske gråzone, hvis de sælger den til private, advarer Microsoft Danmark.

Hvorfor investere over 4.000 kroner i en Vista Ultimate Edition, når man kan købe samme produkt i OEM-udgave for det halve? Spørgsmålet blev ekstra aktuelt ved gårsdagens lancering af det nye og i nogle tilfælde kostbare styresystem.

En OEM-version er beregnet til videresalg fra forhandlere, der sælger softwaren sammen med hardware - for eksempel en computer. Men et stort antal forhandlere har i forbindelse med den aktuelle lancering sat OEM-versionen af Windows Vista til salg som et selvstændigt produkt uden medfølgende hardware.

OEM-versionen har mindre dokumentation og giver ikke adgang til support fra Microsoft. Desuden kræver den et clean install og kan altså ikke bruges til opgradering.

Microsoft har tidligere skredet ind overfor den slags frivolt salg af OEM-licenser, men ifølge divisionschef i Microsoft Danmark Nis Bank Lorenzen er den praksis opgivet for længst:

»Hvis køberen er at betragte som en pc-bygger, så er det jo i orden at sælge ham eller hende en OEM-licens uden medfølgende hardware. Rent juridisk vil en almindelig forbruger meget ofte slippe af sted med at kalde sig pc-bygger, fordi vedkommende jo i en eller anden forstand selv samler sit system. Hvis man på et senere tidspunkt vil sælge sin computer, lever man også op til en betegnelse som professionel pc-bygger. Derfor kommer vi ikke efter forhandlerne, der sælger OEM-licens uden medfølgende hardware,« siger han.

Microsoft advarer dog forhandlerne mod at udnytte OEM-fiffet alt for lystigt. Årsagen er den juridiske gråzone, som forhandlerne bliver bragt i.

»Hvordan man skal tolke OEM-licensbetingelserne, som ikke lever op til købeloven, er uklart. Det er en juridisk gråzone, som det nok er klogt at holde sig ude af,« mener Nis Bank Lorenzen.

Hos Forbrugerstyrelsen lyder meldingen, at det er købeloven, der gælder - uanset hvilke klausuler der måtte være anført på pakken med OEM-licenssen og i licensbetingelserne.

»Hvis varen sælges til almindelige forbrugere og markedsføres på linje med andre produkter, der tydeligvis er henvendt til forbrugere, så kommer man ikke uden om købeloven og den beskyttelse, som den yder for forbrugeren,« siger jurist og leder af forbrugerstyelsens Forbruger Europe, Peter Fogh Knudsen til CRN.

Dermed er det alene forhandleren, der hænger på eventuelle krav, som OEM-versionen måtte afstedkomme hos køberen af en OEM-licens.

»Man kan ikke bare komme udenom købeloven ved at sætte en ansvarsfraskrivelse på pakken. Og forhandleren skal selv kunne bevise, at køberen ikke er forbruger, men har handlet i erhvervsøjemed, hvis han skal komme udenom købeloven,« lyder det fra Peter Fogh Knudsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere