Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Får 10 millioner til at opfinde sprog-sprog

Lektor ved Århus Universitet får 10 millioner kroner af Det Europæiske Forskningsråd til at 'opfinde' et programmeringssprog, der kan forstås på alle områder.

Det Europæiske Forskningsråd (ERC) har været i det gavmilde hjørne og uddelt ikke mindre end 300 bevillinger til unge forskere i Europa. Klaus Ostermann, lektor på Datalogisk Institut ved Århus Universitet, fik 10 millioner kroner til sit projekt 'ScalPL', (A Scalable Programming Language) der går ud på at "definere grundlaget for et nyt og stærkere programmeringssprog".

I stedet for at anvende forskellige sprog til forskellige domæner - HTML til websider, SQL til databaser osv. - er målet at definere et generelt sprog, der tillader programmører at udvikle domænespecifikke programmer.

»Målet er at designe et sprog til at designe sprog. Man har tidligere forsøgt at udvikle generelle programmeringssprog, men de har reelt ikke været stærke nok til at honorere de krav, domænespecifik programmering stiller. Vores mål er at definere et generelt sprog, der samtidig har de nødvendige abstraktionsmekanismer til de enkelte domæner«, uddyber Klaus Ostermann.

Ud af oprindeligt 9100 ansøgere, senere barberet ned til 559, fik 300 altså en bevilling. Ud af disse, var kun fire danske projekter. Men Klaus Ostermann så alligevel ansøgningsproceduren som ukompliceret:

»Man skulle blot indsende en ottesiders ansøgning indeholdende projektbeskrivelse, cv og titler på de vigtigste publikationer. Det er mit indtryk, at man i bedømmelsen kiggede meget på cv, publikationslisten og på hvor tit, ansøgeren er blevet citeret i de førende tidsskrifter«, forklarer den århusiansk forsker, der også mener, at ERC er gået meget målrettet efter ambitiøse grundforskningsprojekter.

Klaus Ostermann kommer fra Tyskland og arbejdede indtil ansættelsen på Århus Universitet i godt fire år på Darmstadt Universitet.

Pengene fra ERC skal bruges til at sammensætte det rigtige team til forskningsprojektet. Indtil videre er der blevet ansat to ph.d.-studerende, og planen er at ansætte endnu en eller to.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere