I år 1901 fandt dykkere en mystisk klump metal ud for den græske ø Antikythera mellem Peloponnes og Kreta. Den lille klump fik ikke meget opmærksomhed, indtil forskere i Athen opdagede, at den indeholder små tandhjul.
I dag bliver den såkaldte Antikythera-mekanisme regnet for at være verdens ældste analoge computer. Den stammer formentlig fra år 150 f.Kr., men der er noget usikkerhed omkring det nøjagtige årstal.
Nu er en fuldt funktionel kopi af computer genskabt i Lego. Det er softwareudvikleren Andrew Carol, der har brugt 1.500 Lego-byggeklodser til at rekonstruere den antikke computer med 110 tandhjul.
En beskrivelse af arbejdet med Lego-modellen og filmen om projektet findes på denne side. Det har taget næsten et år at producere filmen om Antikythera-computeren
I forhold til moderne computere er der mange fordele ved den græske maskine. Den bruger ingen strøm og er dermed meget miljøvenlig, den går aldrig ned og den bliver ikke ramt af virus.
Men så er funktionerne også lidt begrænsede. Maskinen viser den egyptiske og græske kalender og positionerne for månen og de dengang fem kendte planetter. Den kan bruges til at forudsige sol- og måneformørkelser og Olympiaderne, der blev holdt hvert fjerde år i det antikke Grækenland.
Den lille Antikythera computer måler kun 30 x 20 x 10 centimeter. Metalklumpen ligger i dag på det arkæologiske nationalmuseum i Athen.
Hobbybyggeren Andrew Carol har tidligere konstrueret Charles Babbage's berømte Difference Engine i Lego.