Artikel top billede

Sådan har Egypten lukket nettet

Tunesien forsøgte forgæves at stoppe en internet-revolution. Nu har Egypten lukket for både internet og mobilnet.

I de sidste 24 timer er et helt land med 80 millioner indbyggere forsvundet fra det globale internet. ”Egypten forlader internettet,” skriver sikkerhedsfirmaet Renesys i sin blog, og sammenfatter dermed den situation der har udviklet sig i det seneste døgn. Denne fredag kan blive en historisk dag i Egypten – der er varslet demonstrationer efter fredagsbønnen i store dele af landet, som kan blive de største siden præsident Hosni Mubarak kom til magten i 1981.

Det menes at internettet har spillet en stor rolle i den tunesiske revolution, som tidligere i denne måned væltede regeringen og tvang landets præsident til at flygte ud af landet. De voldsomme demonstrationer i de tunesiske gader blev organiseret over Facebook og Twitter, som også blev brugt til at fortælle omverden om, hvad der skete i landet. Wikileaks-telegrammer afslørede korruptionen i regeringen. Nu ser det ud til, at det samme er ved at gentage sig i Egypten.

I Tunesien forsøgte myndighederne i første omgang at blokere Facebook og Twitter, men senere valgte de en anden og mere snedig taktik, hvor internet-udbyderne blev tvunget til at installere software som stjal brugernavne og kodeord. En historie, der er beskrevet i magasinet The Atlantic. Det fik Facebook til at reagere omgående og aktivere HTTPS-kryptering for alle tunesiske brugere. En beskyttelse, som senere i denne uge er blevet udvidet til alle Facebook-brugere i hele verden (man skal dog selv aktivere krypteringen).

Landets internet gik i sort

I denne uge spredte urolighederne sig til Egypten, hvor myndighederne har valgt en meget håndfast fremgangsmåde. Efter de seneste dages demonstrationer på gaderne har myndighederne tilsyneladende besluttet at trække stikket til nettet. Regeringen afviser at man har slukket for nettet, men det ser ud til at en meget stor del af de egyptiske internet-adresser er forsvundet fra nettet.

De fire største internet-udbydere i Egypten – Link Egypt, Vodafone/Rafa, Telecom Egypt og Etisalat Misr – gik alle i sort natten mellem torsdag og fredag. Kun én enkelt udbyder er tilsyneladende stadig online. Det er Noor Group, som har mange udenlandske kunder. Men den italienske operatør Seabone siger til Associated Press, at nettrafikken ind og ud af Egypten er helt stoppet. Det er som om hele landet er forsvundet fra jordens overflade. Det bliver også bekræftet af BGPMon.

I øjeblikket er det da også stort set umuligt at komme ind på egyptiske hjemmesider fra udlandet – undtagen dem, der ligger på udenlandske servere. En af verdens mest populære turistdestinationer, landet ved Nilen med pyramiderne og mange andre historiske bygningsværker, er ikke længere til stede på nettet.

Kræver kun et par telefonopkald

Der er flere spekulationer over, hvordan de egyptiske myndigheder har lukket for nettet. Det er de såkaldte Border Gateway Protocol (BGP) routing-informationer, der er forsvundet fra nettets globale routing-tabel. Dermed har resten af verden ikke længere nogen mulighed for at udveksle datatrafik med de egyptiske udbydere. Det er som om Egypten helt er holdt op med at eksistere.

Et land som Egypten - med en centraliseret regering og relativt få fiberoptiske forbindelser til resten af verden - har normalt ret nemt ved at kontrollere nettet.

"Det kræver sandsynligvis bare et telefonopkald til et halvt dusin personer som indtaster en tekstlinie i en konfigurationsfil til routeren og trykker Enter. Det er ligesom at programmere din TiVo - du har ting der er konfigureret og du kan slette noget af det. Det er ikke programmering på højt niveau," siger Craig Labowitz fra sikkerhedsfirmaet Arbor Networks til Associated Press.

Mobilnettet bliver også blokeret

Ifølge en melding på Twitter er det stadig muligt at bruge dial-up-forbindelser til Noor Group og Twitter bliver nu brugt til at sprede de telefonnumre der stadig fungerer. Men situationen ændrer sig time for time. Der er meldinger om, at flere mobilnetværk også er lukket ned. Det er angiveligt heller ikke muligt at sende tekstbeskeder fra Blackberry-telefoner og sms kører ikke stabilt. Ligesom mange andre udviklingslande er Egypten meget afhængig af mobilnettet – der er langt flere mobiltelefoner end fastnet-telefoner.

Teleselskabet Vodafone bekræfter på sin internationale hjemmeside, at alle mobiloperatører i Egypten har fået besked på at slukke for mobilnettet i bestemte områder.

"Under den egyptiske lovgivning har myndighederne retten til at udstede sådan en ordre og vi er forpligtet til at overholde den," skriver Vodafone.

Nu er Wikileaks også begyndt at offentliggøre dokumenter om Egypten fra sit store arkiv med amerikanske diplomatiske telegrammer. De fortæller blandt andet, hvordan præsident Mubarak har anvendt alle midler for at undertrykke landets opposition. Den amerikanske ambassadør Margaret Scobey skriver i et telegram, at landet kun har gjort små fremskridt når det gælder menneske-rettigheder og pressefrihed.

Men det fremgår også at USA fortsat opfatter Egypten som en vigtig allieret. Mubarak er kendt for sin hårde linie overfor USA's ærkefjende Iran og han har ofte optrådt som mægler i konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

Det frie internet har givet bagslag

Egypten er det mest folkerige af de arabiske lande og landet har forsøgt at markere sig som et foregangsland på it-området – ikke mindst med lanceringen af .misr domænet tidligere i år. Misr er det arabiske navn for Egypten. I stedet for de sædvanlige .eg-adresser kunne egyptiske brugere nu registrere domænenavne i det arabiske skriftsprog under .misr.

Disse internationaliserede domænenavne (IDN) blev beskrevet som en ”milepæl i nettets historie”. Et af de første IDN'er pegede på det egyptiske kommunikations-ministerium.

Den egyptiske regering har tidligere meldt ud, at man ville investere omkring syv milliarder kroner i en opgradering af landets bredbånds-infrastruktur i de kommende fire år, som dermed skal nå ud til en femtedel af befolkningen. Men det store boom er sket inden for den mobile netadgang.

Det arabiske internet er i hastig vækst. I det sidste årti er antallet af arabiske internet-brugere steget med 2.000 procent, og det er meget populært at blogge i mange arabiske lande, hvor pressen ofte har trange kår. Nu ser det ud til, at netop det frie internet har udviklet sig til en alvorlig udfordring for arabiske regimer.

Men selv Iran – der er kendt for sin hårde netcensur – har aldrig vovet at kappe forbindelsen fuldstændig til resten af nettet. Det rammer også de mange virksomheder og organisationer, som har brug for at kommunikere over nettet med resten af verden. Hvis den egyptiske internet-blackout fortsætter i længere tid, kan det få alvorlige konsekvenser for landets turistindustri.

Satellit-kanal spredte uroen

Den største helt i den tunesiske og egyptiske opstand er måske slet ikke internettet, men derimod den udskældte satellit-kanal Al Jazeera fra Qatar. Ifølge New York Times har Al Jazeera spillet en helt afgørende rolle med sin dækning af oprøret i de tunesiske gader. Mange videoer fra demonstrationerne blev sendt til Al Jazeera over Facebook. I modsætning til nettet er det også meget sværere for landets magthavere at slukke for en satellit-kanal – det ville kræve at man river alle paraboler ned fra tagene.

Men Al Jazeera har været underligt nølende i sin dækning af det egyptiske oprør og det menes at emiren i Qatar har bedt tv-stationen om at hjælpe den egyptiske præsident.

I mellemtiden har den amerikanske præsident Obama også meldt sig til orde – i et interview på YouTube. Her betegner han Mubarak som en allieret, men tilføjer at der er brug for reformer for Egypten. Et interview, som altså ikke kan ses i Egypten, hvor der er slukket for nettet. På YouTube er der også flere videoer fra demonstrationerne, herunder denne, hvor man tilsyneladende kan se en demonstrant der bliver skudt af politiet.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Udvikler til procesapplikationer

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent

Politiets Efterretningstjeneste

Ambitiøs Enterprisearkitekt til PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere