Krumspring i sager om museskader

Arbejdsskadestyrelsen har aldrig tidligere anerkendt en museskade på baggrund af smertetilstande. Alligevel hævder styrelsen hårdnakket, at den overvejer det seriøst hver eneste gang. Ifølge HK Privat er det så som så med styrelsens omhyggelige vurdering.

Arbejdsskadestyrelsens Erhvervssygdomsudvalg har netop fastslået, at museskader ikke kan anerkendes som arbejdsskader. Nu kritiserer en forsker afgørelsen for ikke at tage hensyn til de smerter, folk oplever. I Arbejdsskadestyrelsen glider man dog af på kritikken ved at sige, at man sender sager, der drejer sig om smertetilstande videre til vurdering i Erhvervssygdomsudvalget - men her ender samtlige sager med at blive afvist.

»Hvis vi får anmeldt sager, der alene drejer sig om smertetilstande, så vil vi overveje, om sådanne sager skal forelægges Erhvervssygdomsudvalget med henblik på eventuel anerkendelse,« siger kontorchef i Arbejdsskadestyrelsen, Ingrid Parsby, til ComON.

Hun forklarer, at museskader overordnet set ikke anerkendes som arbejdsskader efter erhvervssygdomsfortegnelsen, men at Erhvervssygdomsudvalget kan indstille til anerkendelse i konkrete sager på baggrund af en konkret vurdering af, om der er en overvejende sandsynlig sammenhæng mellem skaden og den arbejdsmæssige påvirkning. Dette kræver, at der har været tale om en særlig intensiv påvirkning. Ingrid Parsby kan dog ikke kaste lys over, hvad begrebet "særlig intensiv påvirkning" dækker over.

»Lige præcis, hvad der ligger i en særlig intensiv påvirkning, det kan jeg ikke sige noget om nu. Det kræver jo, at vi har haft en eller flere sager fra Erhvervssygdomsudvalget - men når vi har haft den eller de første sager, så kan jeg begynde at udtale mig om, hvad udvalget mener, der ligger i en særlig intensiv påvirkning,« siger hun.

Problemet er bare, at Erhvervssygdomsudvalget konsekvent afviser sager om museskader, og ifølge HK Privat er kontorchefens udtalelse da ikke udtryk for, at man i Arbejdsskadestyrelsen tager kritikken af til sig.

»Jeg giver ikke meget for hendes udtalelser, for Erhvervssygdomsudvalget har netop haft en ekstrem sag til behandling, og den har de afvist,« siger faglig arbejdsmiljøsekretær i HK/Privat, Sven-Erik Hermansen, til ComON.

»Vi har afprøvet en sag i marts måned, der vedrører et menneske, der i fem år har arbejdet med mus 90 procent af tiden, og som har lavet 12.000 klik om dagen - det har invalideret ham, fordi han nu ikke kan bruge sin højre arm på grund af smerter. Sagen blev afvist af et flertal i Erhvervssygdomsudvalget, selv om den var ekstrem, og hvis ikke sådan en sag kan anerkendes, så er det jo ligemeget,« siger han.

Sagen er nu sendt videre til Ankestyrelsen, og samtidig har HK rejst sagen for politikerne for dermed at vise, at gældende praksis i sager om museskader er uhensigtsmæssig.

Erhvervssygdomsudvalget har aldrig tidligere har fundet anledning til at give erstatning i en sag om museskade.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere