Netbook revolutionen afslører vores pc behov

Windows Vista, Nintendo Wii og MacBook Air var med til at gøre netbooks til en global revolution.

Da Steve Jobs den 15. januar i år indtog sin faste plads på podiet i Cupertino, Californien for at introducere Apples nyeste produkt, accelerede han uforvarende en revolution under opsejling.

Den ultra-tynde Macbook Air han stod med i hånden var en enorm skuffelse for alle dem der troede at tiden endelig var inde for en ultra kompakt computer til tasken. Derfor begyndte de at rette blikket væk fra Apples overpris og mod en ganske lille computer fra det Taiwanesiske firma Asus. Pc-producenterne og Intel kiggede samme vej.

Nogle måneder inden havde Asus lanceret deres 701 Eee. Den ganske lille Linux-computer var inspireret af velgørenhedskampagnen One Laptop Per Child, der skulle udbrede computere til jordens fattigste egne.

Selv om den folkebevægelse, der startede med skuffelsen over Steve Jobs tynde men store bærbare tog fart, da Intel i april sendte den dedikerede netbook processor Atom på markedet, så så analytikerne ikke, hvad der var i gang.

Her hjemme spåede IDC's Anders Elbak, at netbooks ville blive fortrængt til en Linux-niche på højest to procent af markedet. Ligesom de fleste andre eksperter, kunne han ikke se, hvorfor man skulle spendere en 2000 kroners seddel på en underkonfigureret computer, når man kunne få en rigtig og større bærbar for en 1000 kroners seddel mere.

I dag, et halvt år efter, er netbooks de eneste computere, der trodser finanskrisen og sælger.
"Hvis ikke det var for netbooks, så ville pc-salget i Danmark være i minus", siger Anders Elbak i dag.
Det samme gælder i resten af verden, hvor salget kan nå op på 12 millioner solgte.

Måske glemte analytikerne, hvad de fleste bruger computere til i dag. De tunge regneark og tekstbehandlingssystemer er afløst af Facebook, iTunes og et væld af online-tjenester som Google-docs.

"Vores målgruppe var børn og mødre, og andre der ikke behøver en rigtig bærbar," har Asus USA præsident Jackie Hsu sagt til tidsskriftet Fortune.

Med andre ord havde Asus opdaget, at efterhånden som computeren er blevet allemandseje, kan den mere end de fleste behøver. Asus gav blot en udvej til alle dem der i forvejen var på vej væk fra massiv computerkraft, larmende kølere og ultra high-end grafikkort.

Samtidig med at behovet for computerkraft er faldet på grund af blandt andet syv år gamle Windows XP's dominans over Windows Vista og pc-spils nederlag til konsollerne er Asus markedsandel i Europa alene steget med 200 procent og netbooks står med 24 procent for over halvdelen af væksten i solgte computere i Europa i år.

Som Adrian Drozd, fra firmaet Canalys, der undersøger pc-markedet siger, så kan netbooks meget vel gøre bærbare og stationære computere til noget, vi omtaler med samme vantro som gamle mainframes bliver betraget i dag.

»Indtil videre kanabaliserer netbooks ikke salget af almindelige computere, men det vil ændre sig, når market når videre fra teknik-interesserede forbrugere til mainstream-kunder,« siger han.

Efterhånden som mere og mere bliver ren stream fra nettet til computere, vil behovet for maskinkraft blive reduceret til nicheområder. Allerede nu kan man streame film, musik og sågar spil til klientcomputere, der ikke kan meget andet end at gå på nettet.

Eller som programmøren Jeff Atwood skriver i bloggen Coding Horror "Webbrowseren er den nye bærbare".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere