USA har vundet over EU i en sag om told på elektronik-produkter som skærme og printere. En domstol ved verdenshandelsorganisationen WTO har afgjort at EU ikke må opkræve den omstridte told på en række produkter.
Tilbage i 2008 klagede USA, Taiwan og Japan over EU-tolden hos WTO. Tolden er på 14 procent og gælder kun for udvalgte varegrupper.
Der var stor ballade omkring tolden, da den blev indført i 2004, og det blev antydet at den virkelige dagsorden for at indføre tolden er at flytte job fra Østen til de nye, overvejende østeuropæiske EU-lande.
Efterfølgende valgte flere skærmproducenter da også at flytte produktionen fra asiatiske lande til Østeuropa for at undgå import-tolden.
Tolden gælder blandt andet for computerskærme, set-top-bokse til fjernsyn og multi-funktions printere, men den teknologiske udvikling har gjort det meget svært at afgrænse produktgrupperne.
En handelsaftale fra 1996 fjerner tolden på ”højteknologiske produkter” mellem de 72 lande, der har underskrevet aftalen. I den forbindelse er der udarbejdet en liste over produkter, som landene ikke må pålægge told, men sådanne lister bliver hurtigt forældet i en verden, hvor det f.eks. er svært at trække grænsen mellem en computer-monitor og et fjernsyn.
EU har alligevel opkrævet told på nogle produkter i de seneste år og argumenteret med, at de er udstyret med ekstrafunktioner og derfor må kategoriseres som ”underholdnings-elektronik”, som ikke hører ind under aftalen. Det gælder blandt andet for fladskærme på mere end 19 tommer.
Men WTO har altså afgjort, at denne praksis strider mod handelsaftalen fra 1996.Den amerikanske regerings handelsansvarlige, Ron Kirk, betegner WTO-afgørelsen som ”en vigtig sejr for amerikanske teknologi-producenter”.
EU har nu 60 dage til at anke afgørelsen.