Intel kloner mobilen i skyen

En supercomputer i lommen. Det kan blive realitet med en ny cloud-baseret teknologi fra Intel, hvor alle de tunge regneopgaver flyttes over på en klon af mobiltelefonen, som kører i skyen.

Intel vil mangedoble regnekraften i din mobiltelefon - uden at ændre den hardware, der sidder i den mobile enhed. Det lyder som en umulighed, men Intel vil gøre dette til realitet med et projekt kaldet Clone Cloud. Intel satser på at skabe en virtuel klon af mobiltelefonens data og applikationer, som kører i et cloud-miljø hvor der er adgang til langt større ressourcer end din lille enhed kan tilbyde.

Cloud computing er ikke en nyhed i sig selv. Ideen om, at programmerne afvikles over nettet i stedet for at køre på den lokale computer, har opnået stor popularitet i det seneste år. Der er mange fordele, ikke mindst at man bliver uafhængig af det lokale system, og at det bliver lettere at dele sine data med andre brugere.

Men det nye i Intel-konceptet er, at den fysiske enhed - hvad enten der er tale om en smartphone, netbook eller anden mobil enhed - bliver klonet og dermed lever et dobbeltliv, både som en fysisk maskine i den virkelige verden og som en virtuel klon i skyen.

Intel viste en demonstration af den nye teknologi på sin årlige Research@Intel konference i Mountain View i denne uge.

Med cloud-teknologien kan man køre meget regnetunge programmer på mobilen, som normalt ikke vil kunne afvikles på en lille mobil enhed. Clone Cloud finder selv ud af, hvilke regneopgaver der skal flyttes til skyen.

Men der er ikke tale om et traditionelt klient/server-forhold, hvor den tynde klient kører på mobilen og modtager data fra skyen. Mobilen kører selv i skyen som en klon.

Et andet interessant element er, at denne cloud ikke behøver køre i et stort datacenter. Intel arbejder med at skalere skyen, så den også kan køre på en almindelig bærbar eller stationær computer. Det betyder så, at man kan flytte regneopgaver fra sin mobil til skrivebords-computeren eller en anden lokal maskine. Og dermed udnytte den regnekraft, som ligger i systemerne.

Intel-forsker Byung-Gon Chun demonstrerede under konferencen, hvordan en typisk billedbehandlingsopgave kan afvikles gennem Clone Cloud. På en smartphone tager det halvandet minut at fuldføre opgaven. Den samme opgave tager kun halvandet sekund på mobilens klon i skyen - og det er inklusive den tid, det tager at overføre informationerne.

For den normale bruger er det fuldkommen usynligt, om de enkelte regneopgaver afvikles på mobilen eller i skyen. Man mærker kun, at det går ekstremt hurtigt med at køre programmerne.

I det mest basale scenarie bliver mobilens brugerflade og simple funktioner afviklet lokalt, mens alt andet flyttes over på klonen i skyen. Et andet scenarie er, at opgaver som kører i baggrunden - f.eks. antivirus-scanning - gennemføres på klonen, som altså er et nøjagtigt spejlbillede af den fysiske telefon. De to enheder kommunikerer i realtid.

Hvis der kommer en virus ind på mobilen, bliver den altså omgående kopieret til klonen, hvor den bliver opdateret af antivirus-programmet der kører i skyen.

Et mere udvidet scenarie er, at mobilens klon får direkte adgang til den hardware, der kører skyen. I dette scenarie er der så mulighed for, at du kan gå rundt med en hel supercomputer i lommen.

Og der er heller ingen der siger, at man skal nøjes med én klon. Der kunne oprettes mange kloner i skyen af den samme mobil, som kunne bruges til at afvikle parallelle opgaver samtidig.

En detaljeret beskrivelse af konceptet findes i dette forskningspapir.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere