Intel kloner mobilen i skyen

En supercomputer i lommen. Det kan blive realitet med en ny cloud-baseret teknologi fra Intel, hvor alle de tunge regneopgaver flyttes over på en klon af mobiltelefonen, som kører i skyen.

Intel vil mangedoble regnekraften i din mobiltelefon - uden at ændre den hardware, der sidder i den mobile enhed. Det lyder som en umulighed, men Intel vil gøre dette til realitet med et projekt kaldet Clone Cloud. Intel satser på at skabe en virtuel klon af mobiltelefonens data og applikationer, som kører i et cloud-miljø hvor der er adgang til langt større ressourcer end din lille enhed kan tilbyde.

Cloud computing er ikke en nyhed i sig selv. Ideen om, at programmerne afvikles over nettet i stedet for at køre på den lokale computer, har opnået stor popularitet i det seneste år. Der er mange fordele, ikke mindst at man bliver uafhængig af det lokale system, og at det bliver lettere at dele sine data med andre brugere.

Men det nye i Intel-konceptet er, at den fysiske enhed - hvad enten der er tale om en smartphone, netbook eller anden mobil enhed - bliver klonet og dermed lever et dobbeltliv, både som en fysisk maskine i den virkelige verden og som en virtuel klon i skyen.

Intel viste en demonstration af den nye teknologi på sin årlige Research@Intel konference i Mountain View i denne uge.

Med cloud-teknologien kan man køre meget regnetunge programmer på mobilen, som normalt ikke vil kunne afvikles på en lille mobil enhed. Clone Cloud finder selv ud af, hvilke regneopgaver der skal flyttes til skyen.

Men der er ikke tale om et traditionelt klient/server-forhold, hvor den tynde klient kører på mobilen og modtager data fra skyen. Mobilen kører selv i skyen som en klon.

Et andet interessant element er, at denne cloud ikke behøver køre i et stort datacenter. Intel arbejder med at skalere skyen, så den også kan køre på en almindelig bærbar eller stationær computer. Det betyder så, at man kan flytte regneopgaver fra sin mobil til skrivebords-computeren eller en anden lokal maskine. Og dermed udnytte den regnekraft, som ligger i systemerne.

Intel-forsker Byung-Gon Chun demonstrerede under konferencen, hvordan en typisk billedbehandlingsopgave kan afvikles gennem Clone Cloud. På en smartphone tager det halvandet minut at fuldføre opgaven. Den samme opgave tager kun halvandet sekund på mobilens klon i skyen - og det er inklusive den tid, det tager at overføre informationerne.

For den normale bruger er det fuldkommen usynligt, om de enkelte regneopgaver afvikles på mobilen eller i skyen. Man mærker kun, at det går ekstremt hurtigt med at køre programmerne.

I det mest basale scenarie bliver mobilens brugerflade og simple funktioner afviklet lokalt, mens alt andet flyttes over på klonen i skyen. Et andet scenarie er, at opgaver som kører i baggrunden - f.eks. antivirus-scanning - gennemføres på klonen, som altså er et nøjagtigt spejlbillede af den fysiske telefon. De to enheder kommunikerer i realtid.

Hvis der kommer en virus ind på mobilen, bliver den altså omgående kopieret til klonen, hvor den bliver opdateret af antivirus-programmet der kører i skyen.

Et mere udvidet scenarie er, at mobilens klon får direkte adgang til den hardware, der kører skyen. I dette scenarie er der så mulighed for, at du kan gå rundt med en hel supercomputer i lommen.

Og der er heller ingen der siger, at man skal nøjes med én klon. Der kunne oprettes mange kloner i skyen af den samme mobil, som kunne bruges til at afvikle parallelle opgaver samtidig.

En detaljeret beskrivelse af konceptet findes i dette forskningspapir.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere