Fastnetbredbånd har kun to år tilbage på toppen

Det mobile netværk vil erstatte fastnetbredbånd som forbrugernes foretrukne internetadgang allerede i 2010, forudser britiske eksperter og teleselskabet 3. På ingen måde, lyder meldingen fra TDC.

Alverdens internetbrugere foretrækker at kunne gå på internettet hvor som helst, de måtte befinde sig. Derfor vil mobilt bredbånd få sit helt store gennembrud og blive den mest udbredte internetadgang allerede i 2010. Det forudser flere britiske bredbåndseksperter.

I Storbritannien er det på nuværende tidspunkt én ud af ti, der regelmæssigt logger på internettet via det mobile netværk, selv om det har været på markedet i mindre end et år, viser en helt frisk undersøgelse fra research-huset YouGov. Op mod en tredjedel af disse forbrugere har slet ikke noget 'fast' bredbånd og benytter sig udelukkende af mobilt bredbånd.

»Vi forudser, at det mobile bredbånd i 2010 vil overtage hjemmebredbåndets placering som Storbritanniens mest udbredte måde at få forbindelse til internettet på,« siger Broadband Expert - et prissammenlignings-site - til Times Online.

En talsmand fra sitet Top 10 Broadband, der ligeledes lader forbrugerne sammenligne priser på bredbånd, erklærer sig enig i forudsigelserne.

»Denne udvikling er lige så betydningsfuld som skiftet fra fastnetnetelefoner til mobiltelefoner, der fandt sted i midten af halvfemserne,« lyder udmeldingen fra Top 10 Broadband ifølge Times Online.

Nogenlunde samme reaktion møder man hos teleselskabet 3, som var de første til at introducere mobilt bredbånd i Danmark.

»Vi kan se en tydelig parallel til situationen, hvor mobilerne erstattede fastnettelefonerne,« siger 3's produktchef Irfan Goandal til ComON.

Han mener ligeledes, at det mobile bredbånd vil få sit helt store gennembrud inden længe.

»Vi mener helt klart, at det erstatter fastnetbredbånd. Det skyldes især udviklingen med hensyn til hastighed - det er stadig besværligt at få den gode hastighed med WiFi. Der er en tendens i markedet, der trækker i retning af en 'mobilt bredbånd-dominans',« lyder vurderingen fra Irfan Goandal.

Dette erklærer Danmarks største teleselskab, TDC, sig lodret uenig i. Virksomhedens kommunikationsrådgiver Per M.E. Christiansen mener ikke, at det mobile bredbånd vil erstatte den internetadgang, vi får fra et stik i væggen.

»Kunderne ønsker ADSL i både "væggen" og "i luften". Turbo 3G er et supplement til den faste forbindelse hjemme eller på kontoret, når man er på farten. Derudover planlægger vi en kombineret løsning mellem Turbo 3G og de eksisterende bredbåndsløsninger, men det er endnu for tidligt at løfte sløret for de planer,« siger han til ComON.

Heller ikke Telenor Danmark mener, at vores hjemmebredbånd bør føle sig truet.

»Vi ser mobilt bredbånd som et glimrende supplement til den forbindelse, man har derhjemme. Det er jo en delingsteknologi, så når der er flere brugere inde for samme område, der kobler sig på nettet, vil det gå ud over hastigheden. Vi ved, at teknologierne udvikler sig med syvmileskridt, men på kort sigt mener vi ikke, at alle vil skifte over til mobilt bredbånd,« siger pressechef Peter Glüsing.

Han oplyser ydermere, at Telenors egne kunderundersøgelser viser, at brugerne opfatter den mobile teknologi som et supplement.

»Vi oplever ikke, at kunderne kasserer hjemmeforbindelsen og udelukkende vil bruge mobilt bredbånd. Måske i visse segmenter, såsom helt unge og de studerende, men det er ikke en udbredt tendens,« siger Peter Glüsing.

3's Irfan Goandal giver TDC og Telenor ret i, at der stadig vil være et behov for en eller anden form for bredbånd, der ikke er mobilt.

»På sigt vil der stadig være bredbånd i hjemmet, der baseret på en eller anden form for fiber med meget høje båndbredder - for eksempel til levering af HD-tv,« siger han og erkender, at mange virksomheder i fremtiden stadig vil have brug for fastnetbredbånd.

»Her kan mobilt bredbånd så fungere som supplement, der kan gøre virksomhedernes medarbejder mere effektive, når de er på farten«.

Analytiker Ian Fogg fra Jupiter Research oplyser til Times Online, at udbredelsen af det mobile bredbånd primært er baseret på de bærbare computeres stigende popularitet. Når vores udstyr bliver mere mobilt, så skal vores forbindelse ligeledes være det.

»Hvis du er ude, og du for eksempel gerne vil uploade dine billeder til et socialt netværk på internettet, så kan du enten vente, til du kommer hjem, hvilket er ret irriterende, eller finde et WiFi-hotspot, hvilket kan tage tid og koste penge,« siger Ian Fogg til Times Online.

Ifølge YouGovs undersøgelse viser, at mobilt bredbånd er mest populært blandt studerende og andre 'mobile' personer, som ikke ønsker at være bundet af en kontrakt om bredbånd i hjemmet, hvor de ikke tilbringer særlig meget tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere