Nogle hjemmesider tilhører hele verden, men andre er kun kendt i deres egne lande eller kontinent. Den finske internet-forsker, Vili Lehdonvirta, var taler på konferencen New Media Days, der blev afholdt i København i denne uge. Han fortalte om fem populære sites fra det fjerne Asien, som kun er sporadisk kendt i Vesten.
Nok er Youtube voldsomt eksponeret i Danmark, men koreanske Nico Nico Douga går videoportalen kraftigt i bedene med sin videotjeneste. En populær feature er kommentarerne, som kan blive smidt ind et specifikt sted i videoen. Kommentaren ruller så henover skærmen.
»Man føler, man ser videoen sammen med en stor flok,« fortæller Vili Lehdonvirta.
En anden populær duplet med ekstra service er japanske Mixi, der kan sammenlignes med Facebook. Forskellen er dog blot, at japanerne kan se, hvem der har taget en kigger på ens profil med de såkaldte footprints.
»For japanerne er det åbenbart en vigtig funktion,« beretter Vili Lehdonvirta. Allerede i 2004 havde siden 10 millioner brugere.
En anden Sydkoreansk gigant er Cyworld, der hver eneste dag har 20 millioner brugere logget på. Siden har eksisteret siden 1999 og var således pioner, når det kommer til webfællesskaber. Hver dag bliver der uploadet 100.000 videoer, og Cyworld er samtidig det anden største salgssted for musik over nettet - nummer to efter iTunes. Cyworld findes samtidig som mobil klient og i en engelsk version.
En af de mere kendte hjemmesider er Baidu, der er den ledende søgemaskine i Kina. Hjemmesiden har efterlignet Googles annonceringsmodel, hvor firmaer betaler for hvert klik. Med over en milliard kineserer kan det løbe op i mange kliks.
En anden kineser har vækket bekymring hos de kinesiske myndigheder. QQ er med sine 200 millioner brugere (!) Kinas største instant messenger. Tjenesten har sin egen møntfod, og den er så populær, at nogle ganske almindelige firmaer er begyndt at acceptere QQ coins som betalingsmiddel.
»De kinesiske myndigheder er urolige, fordi de mister kontrollen over pengestrømmen,« fortæller Vili Lehdonvirta, der faldt over problematikken på en konference i Kina. Den kinesiske Yen er låst fast til dollaren. Men hvis QQ coins bliver en alment brugt møntfod, kan den destabilisere systemet.