En sydkoreansk forsker har udviklet en metode til at forvandle støj til energi. Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men ifølge den britiske avis The Telegraph forventer Sang-Woo Kim fra instituttet for nanoteknologi på Sungkyunkwan universitetet, at man kan oplade mobiltelefoner blot ved at føre en normal samtale. Det tekniske princip bygger på små tråde af zinc-oxid, der placeres mellem to elektroder. Lydbølgerne får de små tråde til at bevæge sig. Det skaber en elektrisk spænding, der kan oplade batteriet.
Enhver mikrofon kan selvfølgelig opfange lydbølger – tricket er at generere nok energi til at det kan betale sig. Prototypen kan konvertere lyd på 100 decibel – hvilket svarer til larmende trafik – til 50 millivolt.
Det er ikke nok til at lade en telefon op, men forskerne håber at de kan generere mere energi ved lavere lydstyrker ved at ændre på materialet.
”Lyden som omgiver os i vores hverdag og miljø er en overset kilde til energi. Derfor har vi arbejdet med at forvandle lydenergi fra tale, musik eller støj til strøm,” siger forskeren.
Han forestiller sig også, at man kunne bygge teknologien ind i lydisolerende mure ved motorveje. De kan så ikke alene opfange larmen, men også skabe elektricitet – f.eks. til lamper.
Han mener at teknologien kan indbygges i alle former for mobile enheder, som altså kan holdes kørende blot ved at opfange den omgivende lyd og konvertere den til energi.
Der er mange eksperimenter med denne form for ”energy harvesting”. Forleden kunne ComON fortælle om, at Californien vil indbygge piezoelektriske sensorer i vejene, som omdanner mekanisk til elektrisk energi.
Nokia har søgt om patent på en teknologi, der forvandler bevægelse til energi. I Holland er der et diskotek, som har piezoelektriske sensorer i sit dansegulv. I Tokio tester man et lignende system på sine undergrundsstationer.