Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Standardisering af offentlig it skrider fremad

Standardiseringen af offentlige it-systemer, FESD-projektet, er blevet kritiseret for at gå for langsomt. Nu har FESD skrevet kontrakt med tre leverandører.

Borgerne skal sikres en bedre betjening og mere ensartet sagsbehandling i den offentlige sektor. Det er ambitionen bag det såkaldte Det Fællesoffentlige Elektroniske Sags- og Dokumenthåndterings-projekt, FESD-projektet.

FESD, som er en del af Projekt Digital Forvaltning, har til formål at ensrette offentlige it-løsninger, og målet er, at over 100.000 offentlige arbejdspladser skal have nye sags- og dokumenthåndteringsløsninger baseret på fælles standarder inden de næste fem-seks år.
Det skriver Jyllands-Posten.

Projektet blev skudt i gang for to år siden, og er blevet kritiseret af flere kommunale it-chefer og it-leverandører for at skride for langsomt fremad. Nu har FESD skrevet kontrakt med tre leverandører, nemlig Accenture, CSC og Software Innovation.

»Med de tre virksomheder har vi sikret soliditet og vi har i fremtiden mindsket spredningen af leverandører, som har forvirret markedet,« siger Lars Frelle, FESD-projektets leder, som afviser kritiske påstande om, at tre leverandører minder om statsligt monopol.

Oprindeligt deltog 17 virksomheder i projektkonkurrencen. Otte blev valgt ud og FESD har efter gennemgang af forslagene til projektet udvalgt de tre virksomheder.

Nødvendig standard

Hos IT-Brancheforeningen ser man optimistisk på FESD-projektet, men formand Lars Monrad Gylling påpeger, at det stadig er for tidligt at komme med en direkte evaluering af FESD.

»De er jo først lige kommet i gang. Om to år kan vi sige om de har gjort det godt eller skidt,« siger formanden, der også er direktør i KMD.

Han finder en fælles standard helt nødvendig, og afviser ligesom Lars Frelle, at projektet er gået for langsomt.

»Kyndige branchefolk ved, hvor omfattende FESD-projektet er. Det tager tid at træffe så store beslutninger, og man ordner det ikke fra den ene dag til den anden,« siger Lars Monrad Gylling.

Indtil nu har FESD brugt cirka syv millioner kroner på at finde ud udvælge de tre leverandører. I alt er der budgetteret med, at det tværministerielle projekt i løbet af de næste fem år vil løbe op i en til halvanden milliard kroner, når de offentlige it-løsninger skal implementeres.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere