Eksperter: Windows udgør national sikkerhedsrisiko

En gruppe sikkerhedseksperter gav onsdag Microsoft en over snuden for usikkerhederne i selskabets Windows operativsystem. Gruppen advarede direkte om, at tillid til operativsystemet truer både virksomheder og den nationale sikkerhed.

Et panel af ledende sikkerhedseksperter udtrykker i en rapport bekymring for den store udbredelse af Microsofts software og de sikkerhedshuller softwaren indeholder. Rapporten konkluderer at Microsofts ønske om at integrere en række applikationer i Windows, har gjort styresystemet alt for komplekst og dermed sårbart over for angreb. Situationen forværres af, at stort set alle computere verden over er afhængige af et enkelt operativsystem med de samme sårbarheder.

»Vi kan ikke ignorere at platformen er usikker og at den dominerer computere overalt i verden. Det er et spørgsmål om både lokal og national sikkerhed,« advarede Dan Geer, der er sikkerhedschef hos firmaet @Stake og en af de eksperter, der står bag rapporten.

Alene i år har to orme rettet mod Microsofts Windows platform skabt voldsomme problemer for computerbrugere verden over. Med store økonomiske tab til følge for ofrene.

»Ironisk nok har Microsofts modvillighed mod andre leverandørers produkter i Windows betydet, at de har skabt et miljø, hvor Microsoft-programmer kun arbejder effektivt sammen med internet virus,« siger Dan Geer.

Rapporten blev præsenteret onsdag, på et møde arrangeret af interesseorganisationen Computer & Communications Industry Association (CCIA). CCIA har tidligere ført monopolsager mod Microsoft i både USA og i Europa.

»Denne rapport understreger og forklarer mange af de farer vi har advaret mod i en rum tid. Microsofts monopol truer forbrugerne på en hel række områder, men det står klart at monopolet nu også er en trussel mod vores sikkerhed - og endog vores nationale sikkerhed,« siger Ed Black, der er leder af CCIA.

»Når en regering vælger at benytte et produkt hvis monopol underminerer dets sikkerhed, bliver det et nationalt sikkerhedsproblem,« understreger Dan Geer.

Microsoft, der lancerede sit Trustworthy Computing initiativ i starten af 2002, afviser i en kommentar til rapporten at der er noget galt med at have en enkelt leverandør af operativsystemer.

»Som markedsleder har vi dog et ansvar for at levere så sikkert et miljø som overhovedet muligt - og vi har altid sikkerheden som vores første prioritet,« siger Sean Sundwall fra Microsoft til nyhedstjenesten TechWeb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere