Apple-succes går udenom forhandlere

Nordisk vækst i Applesalg på 50 procent sender Apples erhvervsmarked bagud i forhold til producenten.

Apple fik sidste år en stigning i den nordiske omsætningen på 51 procent i forhold til året før. Det viser årsregnskabet for det svenske Appleselskab, Apple AB, der omfatter Danmark, Norge, Sverige og Finland. Den stigende efterspørgsel har dog ramt salgskanalen ujævnt og går tilsyneladende udenom Apples erhvervsforhandlere. I stedet kommer væksten fra produkter rettet mod forbrugermarkedet og consumerprodukter som Iphone og Ipod.

I det nordiske regnskab står der, at den »nye Iphone er blevet modtaget enormt positivt af markedet med en direkte øget efterspørgsel for hele Apples produktsortiment,« fremgår det af regnskabet.

Erhvervsforhandleren IC Gruppen i Brøndby blev i efteråret certificeret Applepartner, men ifølge partner Ulrik Müller er avancerne for små til at berettige en større satsning på salg af produkter fra Apple. I stedet har de valgt Apple for at kunne supplere sortimentet med en pæn bærbar pc’er.

»Interessen for Apples produkter er stigende, med en avance på under fem procent, er det er ikke det, vi styrter ud for at sælge,« siger Ulrik Müller.

Væksten er også gået udenom den grafiske branche, hvor Apple historisk set har været meget populær med programmet og systemer til billedredigering. Hos den grafiske forhandler Macpartner i Middelfart siger indehaver Lars Heise, at Apples popularitet generelt har givet større interesse for Apples produkter, men at den ikke har givet hans forretning en vækst i samme omfang som hos Apple. Han sælger især til grafiske virksomheder, og har ikke samme fordel af Apples succes med Iphone og Ipod som retailkæderne har.

»Der er mange, der har fået øjnene op for Apple, men i den grafisk branche har Apple altid været anerkendt for et godt produkt,« siger Lars Heise.

Direkte konkurrent

Apples fremgang drypper dog også på hans virksomhed, men fordi Apple sælger alle sine produkter gennem sin onlinebutik er det reelt umuligt for ham at fastsætte sine egne priser. Med en avance på kun er på fem procent, skal der mange ekspedition til for at tjene penge, forklarer han.

»Vi omsætter mere grundet Apples succes, men fordi Apple Store dikterer priserne, tjener vi ikke penge på maskinerne, men på service,« siger Lars Heise.

I alt solgte Apple i Norden varer for 4,9 milliarder danske kroner i regnskabsåret, der sluttede 30. september. Den danske omsætning er ikke angivet, men af regnskabet fremgår det, at Apple i Danmark, Norge og Finland tilsammen solgte for 3,1 milliarder danske kroner, en stigning på 48 procent i forhold til året før.

Apple ønsker ikke selv at kommentere det nordiske regnskab, men henviser i stedet det det amerikanske koncernregnskab.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere