Efter granatangrebet på den sydkoreanske ø Yeonpyeong tirsdag morgen er Sydkoreas militær sat i det højeste alarmberedskab siden Korea-krigen i 1950-53. Hvis konflikten på den koreanske halvø ender i åben krig kan det lamme en stor del af verdens it-produktion. De koreanske giganter Samsung og LG sidder på næsten halvdelen af det globale marked for LCD-paneler, og Samsung og Hynix har sammen mere end halvdelen af markedet for DRAM. Flere af verdens største og mest avancerede LCD-fabrikker ligger i Sydkorea.
En mulig krig mellem Nord- og Sydkorea vil hurtigt skabe mangel på LCD-paneler på verdensmarkedet. Samsung og LG har valgt at beholde deres LCD-produktion i Sydkorea i stedet for at flytte den til f.eks. Kina, men i sidste måned meddelte begge selskaber dog, at der er planer om at starte fremstilling af paneler på kinesiske fabrikker. Det skal især betjene det voksende kinesiske marked. Samsung samler allerede en del af sine skærme i Kina, men selve produktionen af paneler sker på koreanske fabrikker. Man frygter, at kineserne vil stjæle den vigtige teknologiske know-how.
Et nordkoreansk angreb på den rige nabo sydpå vil dermed afskære en stor del af verdens LCD-produktion. Men der er mange andre elektroniske produkter, som bliver fremstillet i Sydkorea. Landet er et af de mest højteknologiske i verden og bliver ofte udpeget som verdens førende bredbåndsnation. Stort set alle private husholdninger har installeret bredbånd og det er hurtigt – rigtig hurtigt. Det er helt almindeligt med en 100 mbit fiber-forbindelse ud til nettet og der arbejdes lige nu på at installere gigabit-internet.
En af hemmelighederne bag det sydkoreanske bredbåndsboom er, at det er et forholdsvis lille, tætbefolket land. Med en befolkningstæthed på 491 indbyggere pr. km2 sammenlignet med 127 indbyggere pr. km2 i Danmark er tætheden altså næsten fire gange større i Sydkorea end i Danmark, hvilket også gør det lettere at forsyne nationen med bredbånd.
Sydkorea er lidt mere end dobbelt så stor som Danmark, men befolkningen er næsten ti gange større – og næsten halvdelen af de 48 millioner indbyggere bor i hovedstaden Seoul og dens forstæder.
Men det betyder også, at Sydkorea er meget sårbart overfor et angreb fra sin aggressive nabo mod nord. I den første Koreakrig kunne Nordkorea hurtigt besætte hele Sydkorea. Den nuværende demarkationslinje og den demilitariserede zone ligger kun en times kørsel nord for Seoul – og den nordkoreanske hær er langt større end den sydkoreanske. Der er aldrig indgået en officiel fredsaftale på halvøen. Så sent som i sidste uge har Nordkorea afsløret et nyt anlæg til uranberigelse, der måske kan levere materiale til atomvåben.
Den koreanske halvø er centralt placeret i en økonomisk ”vækst-trekant” mellem Japan, Kina og Taiwan og uro i dette område kan også påvirke industrien i nabolandene, som sammen sidder på en meget stor del af verdensmarkedet for elektronik.