Syddansk Universitet (SDU) har sat en ny Danmarksrekord i rå computerkraft med en 8,5 teraflop Dell-computer. Landets kraftigste computer vejer seks ton og består af 200 sammenkoblede servere med dobbelte 2,66 GHz Intel »woodcrest«-processorer. Supercomputeren skal bruges i grundforskningen på Institut for Fysik og Kemi.
»Vi vil komme tættere på at kunne 'se', hvad der sker inde i de enkelte celler, for eksempel hvad forskellen er på en syg og en rask celle. I stedet for at sætte et forsøg i gang, som måske har en million chance for at give et resultat, kan vi lade computeren beregne, hvilket forsøg, der sandsynligvis har størst chance for at have en effekt. Det er det nærmeste, vi i årevis har været på et tigerspring inden for grundforskningen,« siger lektor Frank Jensen, SDU.
Maskinen blev leveret i 400 kasser af Dell og samlet af studerende.
»Det er en interessant udfordring, når udgiften til strøm til forbrug og køling udgør en større del af budgettet end selve computeren. I opgaven med at få to vigtige faktorer, ydelse og strømforbrug, til at spille sammen, valgte vi efter dialog med SDU en lidt langsommere processor, som til gengæld anvender halvt så meget strøm. Den konfiguration lod til at være den sidste afgørende faktor for, at vi fik ordren,« siger Michael Meister fra Dell Danmark.
I forhold til SDU's gamle supercomputer på 4,7 teraflops er der næsten tale om en fordobling af regnekraften. Og den hidtil hurtigste computer i Danmark på omkring 5 teraflops bliver også stillet i skyggen.
»Selv om vores tidligere klynge bestående af 960 enkeltstående pc'er har fungeret ganske tilfredsstillende, er det klart, at standard pc'er ikke kan forventes at køre lige så stabilt som en klynge med 200 servere, der er bygget til at køre uafbrudt i årevis, siger Frank Jensen.
Den nye computer skal blandt andet forsøge at simulere, hvordan enzymerne i kroppen virker, uden at det er nødvendigt at lave drastiske forenklinger af modellerne.
»Computerkraft er en mangelvare, og det vil det nok altid være. Vi må leve med mindre nøjagtige modeller, end vi kunne ønske os. Men lad os tage biofysik. Her laver vi simuleringer af, hvordan proteinerne opfører sig i celler. Hvor vi tidligere kunne håndtere 300.000 atomer, kan vi med den nye computer analysere på 500.000 atomer. Det betyder, at vi kan angribe problemer, som før var utilgængelige,« siger Frank Jensen.
SDU's nye supercomputer er blandt de 50 hurtigste i verden.