Trods mange års nedgang kan Cebit i Hannover stadig kalde sig verdens største it-messe. I år er cloud computing udråbt som hovedtema på messen, som løber fra den 1. til 5. marts. Både store leverandører som Microsoft og små firmaer ventes at præsentere deres nye cloud-baserede tjenester i messehallerne.
I år er Cebit delt op i de fire områder ”pro” (for erhvervskunder), ”gov” (det offentlige), ”lab” (forskning) og ”life” (private forbrugere).
Messeledelsen håber at kunne vende den negative tendens, som især gjorde sig bemærket sidste år. I 2010 faldt antallet af besøgende fra 400.000 året før til omkring 334.000.
Samtidig havde man valgt at forkorte messen med én dag – i år løber den også fem dage og slutter altså lørdag.
Cebit har haft svært ved at positionere sig i forhold til it-markedet. For et par år siden lød strategien, at Cebit skulle profileres som ”business-messe”. Men nu vil man igen forsøge at tiltrække flere private forbrugere med fokus på tablets og mobile apps.
Det kan dog ikke ændre på, at andre messer efterhånden er begyndt at stjæle både udstillere og besøgende fra Cebit. Det gælder ikke mindst den netop overståede Mobile World Congress i Barcelona, som i år tiltrak mere end 60.000 besøgende – en stigning på 20 pct. i forhold til sidste år.
En anden vigtig konkurrent til Cebit er IFA-messen i Berlin, hvor der præsenteres ny forbruger-elektronik hvert efterår.
Flere store udstillere som Nokia og Panasonic har forladt Cebit, mens andre som Epson og Motorola er vendt tilbage.
Årets Cebit-partnerland er Tyrkiet og messen blev åbnet tirsdag morgen af den tyske bundeskansler Angela Merkel og den tyrkiske ministerpræsident Tayyip Erdogan.
I sin åbningstale henviste Merkel kun ganske kort til internettets betydning for de politiske omvæltninger i Nordafrika og talte i stedet om, at hendes egen ungdom i det tidl. DDR var præget af russiske kopier af hulkort til IBM-maskiner.
Den tyrkiske ministerpræsident kunne glæde sig over, at Ericsson har regnet sig frem til at hver indbygger i Tyrkiet i gennemsnit taler i telefon 76 minutter om dagen – det skulle være en verdensrekord.
IBM-chef Sam Palmisano gik også på talerstolen og han henviste ikke overraskende til Watson-computeren, som vandt i et amerikansk quiz-show forleden. Palmisano mener at der er brug for mere samarbejde og transparens i it-branchen – og han tilføjede at branchen også bør være bevidst om de politiske konsekvenser af sine handlinger, f.eks. når man udvikler teknologi der kan bruges til overvågning.