Der er for alvor kommet gang i salget af e-bøger. Men succesen kommer ikke nødvendigvis til at skæppe i de etablerede forlags kasser. Digitaliseringen af bogbranchen kan nemlig betyde en omvæltning af hele branchen.
Forlag er det normale bindeled mellem forfatter og boghandler. Men allerede nu ser man, at forlaget kan undværes.
En amerikansk agent, der blandt andrel repræsenterer Salman Rushdie og Hunter S. Thompson, har valgt at sælge værker af 20 af sine klienter direkte til Amazon. Han mener ikke, at de eksisterende kontrakter betyder, at forlaget har rettighederne til at sælge bøgerne digitalt. Derfor kan han blæse på forlagene, når det kommer til e-bøger.
Og der er god økonomi i at vende ryggen til forlaget Random House, som i øjeblikket sælger bøger af agentens klienter i papirudgaver. Det sikrer en væsentlig højere indtjening til forfatterne eller deres efterkommere. Hos Amazon forlyder det, at en kunstner kan sikre sig op til 70 procent af indtægterne.
Andelen er typisk nede på 25-30 procent når det er forlagene, der afregner royalties på ebøger.
Det kunne vi godt finde på
I Danmark har Forfatterforeningen og Gyldendal for eksempel lavet en standard aftale for digitale bøger, der giver forfatteren mellem 25 og 30 procent af indtægterne.
”Jeg anbefaler mine forfattere at indgå den aftale for at få sparket markedet i gang. Men der er ingen tvivl om, at royalty-delen skal væsentligt op, når der er et marked. Vi skal op på mellem 50 og 70 procent per bog«, siger den danske agent Lars Ringhof til Politiken.
De danske digitale aftaler strækker sig typisk over to år. Herefter skal de genforhandles, eller forfatteren kan vælge at forsøge at sælge de digitale bøger på egen hånd.
Hvis mange forfattere får smag for at sælge digitale værker selv, så kan det gøre ondt på forlagene. Mange forlag forventer, at digitale bøger kommer til at udgøre 50 procent af deres salg i 2015.
Striden mellem den amerikanske agent Andrew Wylie og forlaget Random House er ikke afklaret endnu. Forlaget kræver en mere spiselig aftale, - ellers nægter selskabet at forhandle med de hundredvis af andre forfattere, som repræsenteres af Andres Wylie.