Det seneste indslag i debatten om de mulige sundhedsrisici fra laserprintere kommer fra tyske og australske forskere, der er gået sammen om at måle de partikler, der udledes fra printere. Det er Fraunhofer Wilhelm Klauditz Institute i Braunschweig og Queensland University of Technology i Brisbane, der har forsøget at opklare om laserprintere faktisk kan være farlige for helbredet.
Og resultatet kan betegnes som overraskende. Tidligere undersøgelser har vist, at partikelmængden i kontormiljøer stiger til det femdobbelte i arbejdstiden som følge af emission fra laserprintere. Det antages, at partikel-udledningen er størst fra printere med helt nye tonerkassetter, og når der udskrives billeder og grafik som kræver mere toner.
Men ifølge de tyske og australske forskere er der overhovedet ikke tegn på, at laserprintere sender toner-partikler ud i luften. Forskerne har i stedet fundet ultrafine partikler med organisk-kemiske substanser, som er meget volatile - de forsvinder hurtigt igen.
Forskerne er så gået på jagt efter kilden til disse ultrafine partikler og konstaterer at selv printere uden toner eller papir producerer de samme partikler. Forklaringen er den fikseringsenhed, som sørger for at binde tonerpartiklerne fast på papiret. Denne enhed kan nå en temperatur på 220C og det får en række substanser som paraffin til at fordampe.
De bliver så spredt i form af ultrafine partikler - ligesom det sker i køkkenet, når man koger, bager eller toaster brød.
De sædvanlige partikelfiltre som sælges til laserprintere har kun begrænset effekt på de ultrafine partikler, konstaterer forskerne.