Nyt klagenævn skal stoppe piraterne

Flere partier i Folketinget vil oprette et klagenævn, der skal kunne pålægge internetudbyderne at blokere for websites, der muliggør pirateri.

Hvis det er op til SF og Socialdemokratiet, skal et nyt klagenævn have mulighed for at bestemme, hvorvidt internetleverandørerne skal blokere for sider såsom Pirate Bay. Det skriver Version2.

Således har SF's it-politiske ordfører Hanne Agersnap fået støtte fra Socialdemokratiet til et beslutningsforslag om oprettelsen af et klagenævn, der skal træffe afgørelser i forbindelse med krænkelser af ophavsret på internettet.

I forslaget fremgår det blandt andet, at det nye klagenævn skal kunne pålægge udbyderne »at blokere links til internetsider, der muliggør krænkelse af ophavsrettigheder«. Dermed er der lagt op til en diskussion om, hvorvidt det fortsat skal være op til de civile domstole at afgøre, om trafikken til bestemte hjemmesider skal lukkes, eller om et klagenævn skal tage beslutningen i sådanne sager.

Telekommunikationsindustriens direktør, Ib Tolstrup, tager hul på debatten ved at beskrive forslaget som en smuk tanke, der bliver umulig at gennemføre i praksis.

»Det er en politisk korrekt handling, men det har ikke nogen større effekt, og det kan man se ud fra fortiden. Så når man kræver, at der lukkes, så ser det rigtigt ud, men det batter ikke noget, for i løbet af en uge er det omgået. Nettet er i bund og grund internationalt og tilgængeligt for alle,« siger Ib Tolstrup til Version2.

Kravet om at udbyderne skal lukke for sites, der krænker opretshaverne, har været til voldsom diskussion, efter fogedretten på Frederiksberg i februar pålagde Tele2 at blokere for deres brugeres adgang til mange fildeleres yndlingsside, Pirate Bay.

Kritikken har blandt andet gået på, at EU-reglerne om ophavsret tolkes så forskelligt, at noget kan være forbudt i Danmark og tilladt i Sverige.

»Hvis man vil pålægge internetudbydere at blokere for deres kunders adgang til hjemmesider på internettet, er det nødvendigt med klokkeklare retningslinjer. Vi bevæger os gradvist ind i en gråzone, hvor internetbrugerne fremadrettet kan blive begrænset i deres adgang til lovligt indhold på nettet, uden at der er fuldstændig klarhed over det juridiske grundlag,« udtalte Tele2 regulatoriske chef, Nicholai Pfeiffer, dengang til ComON.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere