Giv de små, uafhængige softwareudviklere økonomisk mulighed for at patentere deres produkter. Det er forslaget fra it-fagforeningen Sam-data, der vil have regeringen til at lave en fond.
»Sam-data havde helst været foruden softwarepatentet og beklager, at det ikke lykkedes at få taget direktivet af bordet. Men nu da, der ikke en nogen vej tilbage, er det op til regeringen at dæmme op for de uheldige følger, som direktivet kan få,« siger Kim Schilling Hansen, medlem af Sam-datas bestyrelse og web-konsulent i Det Danske Spejderkorps.
»Nu handler det om at skabe så gode vækstbetingelser for branchen som muligt og regeringen har brug for at finde nogle konstruktive løsninger. Det vil vi gerne hjælpe med og derfor foreslår vi, at regeringen laver en patentfond, der kan hjælpe ny teknologi på vej,« tilføjer Kim Schilling Hansen.
Han peger på, at det koster en halv million kroner at undersøge om der allerede eksisterer patent på det produkt, man er ved at udvikle. Den udgift kan de fleste mindre it-virksomheder ikke bære. Og det betyder, at de må løbe den risiko at udvikle et produkt, der allerede er patenteret af andre.
Skal man have patenteret et produkt koster det minimum en million kroner. Og det kan i yderste konsekvens betyde, at de mindre virksomheder må lade patentet gå videre til investorer eller de etablerede it-virksomheder.
»En patentfond vil kunne fungere som en slags forsikring, der kan motivere firmaerne til at gå i gang med være med til at udvikle softwareprodukter uden at de behøver at frygte at andre allerede sidder på området. Ligesom det vil forhindre, at alle nye opfindelser ryger i lommen på dem, der allerede kan og har,« siger Kim Schilling Hansen.
Han foreslår samtidig, at fonden over tid kunne blive selvfinansieret ved at lade midler fra økonomisk støttede softwareprodukter ryge tilbage i fonden.