Hør elbilernes danske designerlyd

Lille dansk firma sælger lyd til stor bilproducent

Det lille iværksætter firma ECTunes er langt fremme i forhandlinger med en af de store bilproducenter om at levere lyd til fremtidens lydløse elbiler.

Lyden er den udvendige, computergenerede lyd, der skal advare cyklister og fodgængere om, at der er et køretøj på vej. Det danske firma håber, at lysdesignet med tiden kan blive en dominerende standard for elbiler.

EC Tunes ønsker på nuværende tidpsunkt ikke at afsløre, hvem der forhandles med, men ifølge Thomas Gadegaard fra ECTunes er det ikke Renault, der er tale om, men derimod en anden af de bilproducenter, der også har store planer for elbiler.

Demo-version af lyden, som fortsat er under udvikling, kan høres i afspillerne her: Den ene er med konstant lyd, mens den anden er aktuel, hvis man speeder op og ned i en kørselssituation. Lyden af den ellers næsten lydløse elbil kan også høres på denne video.

Energi Horsens, der netop har investeret 2,9 millioner kroner i ECTunes, står bag en række tiltag og investeringer på elbilområdet, bl.a. et stort demonstrationsprojekt i Juelsminde, Prøv1elbil, hvor 100 familier hverdagstester en elbil i tre måneder.

ECTunes har for nylig modtaget en såkaldt videnkupon til et nyt projekt sammen med Delta SenseLab og lyddesignbureauet Sonic Branding. Det er sidstnævnte, der udviklet lydprøverne.

Konceptet indebærer, at bilen udstyres med fem højttalere, hvoraf to peger direkte ned i jorden. Der er ikke tale om de store basdrøn i de højttalere, der er udviklet.

Frekvensmæssigt når man kun til 100 hertz, hvilket svarer til, hvad en mindre reolhøjttaler kan præstere. Thomas Gadegaard erkender, at en fed V8-buldren ville kræve betydeligt mere bas, men han understreger, at det ikke er den slags designøvelser, holdet har koncentreret sig om, men mere det rent sikkerhedsmæssige aspekt af lyden – eller manglen på samme – fra en elbil.

Desuden er fordelen ved bas-fattige motorbrøl, at de hovedsageligt høres af de nærmeststående – lavfrekvente lyde ville kunne høres og mærkes længere væk, men der er jo ingen grund til at lave mere støjforurening end nødvendigt.

Som det hedder i beskrivelsen fra Sonic Branding skal lyden kunne identificeres med en elbil og ikke ethvert andet støjende benzinkøretøj:

”I designet af lyden til elbil er der lagt vægt på perceptionen og den lydlige forståelse af, at det man hører, er en elbil. Det vil kort sagt sige, at der er fokuseret på, at der i lyden både ligger lyde, der associerer til 'el' og andre lyde, der associerer til 'bil'. Lyden af det elektriske består af en lille smule knitren kombineret med en optagelse af en elmotor på en slibemaskine. Lydene er renset og processeret for at fremstå rene, klare og miljøvenlige i sit udtryk.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere