Klumme: Liden tue kan vælte stort læs

It-direktør Per Palmkvist Knudsen undrer sig over en skråsikker udmelding fra IBM oven på sidste uges dramatiske nedbrud.

9. april er dagen hvor Danmark blev besat. Og dagen hvor et af de mest omfattende IT-nedbrud fandt sted. Det ramte næsten alle IBMs kunder, inklusiv store virksomheder, der sikkert fik hurtig og direkte besked. Mindre kunder - som os - måtte selv opdage, hvad der skete, og hvad der ikke virkede. Det er nok svært at undgå, når man er ude for så omfattende en begivenhed.

Den efterfølgende lukkethed om årsagen til nedbruddet kan forklares med, at det er vigtigt at melde præcist ud, når noget sådant sker. Personligt ville jeg have valgt en mere åben stil. For at undgå direkte kritik fra kunderne i medierne.

Hvad jeg ikke kan forstå er IBM-chef Lars Mikkelgaard-Jensens udmelding i Børsen i dag: "Vi har fundet fejlen og rettet fejlen, så det ikke sker igen". Citatet går endda igen i overskriften "Det sker ikke igen". Det er store ord at bruge, når man har med IT at gøre. Artiklen giver ikke mange detaljer om hvad der udløste fejlen. Udover at det var en switch, der begyndte at sende voldsom trafik i netværket. De fleste kunder får i denne tid oplysninger om årsagen. Den besked jeg har fået er, at fejlen skyldtes en fejlkonfigurering af et VLAN. Konsekvensen var, at netværkstrafikken begyndte at loope. Og dermed lagde de centrale netværkskomponenter ned, en efter en.

Der er en vigtig lektie at lære ved dette nedbrud: Selv den mest avancerede og redundante infrastruktur er ikke stærkere end den person, der konfigurerer den. Og alle ændringer skal derfor gennemføres med præcis de samme change-procedurer, som når vi laver almindelige softwareændringer. Mange netværksfolk har svært ved at acceptere dette. For der er jo bare tale om en konfigurationsændring. Men IBMs nedbrud beviser - igen, at sådanne ændringer kan have enorm betydning.

Normalt er IBM gode til den slags. Faktisk er det første gang - nogensinde - vi har haft brug for beredskabsplanen for det system, der blev omfattet af nedbruddet.

Men man skal aldrig sige aldrig. Slet ikke når man skal udelukke menneskelige fejl.

---------------
Per Palmkvist Knudsen er Af IT-direktør i JP/Politikens Hus A/S.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere