Telias supernet kommer "inden vinteren er omme"

Telia trykker først på LTE-knappen, når produktet er i orden, siger teleselskabet.

Telia har allerede LTE-net oppe at køre i storbyer i Norge og Sverige. Teleselskabets danske kunder skal må dog vente flere måneder inden
”Det bliver inden vinteren er omme,” siger Allan Kock, Telias nordiske netudviklingsdirektør.

Danmarks største teleselskab, TDC, fortalte i dag, mandag, at de lancerer deres LTE-tjeneste 1. januar. Alligevel føler Telia ikke, at de er sakket agterud.

"Vi føler ikke, vi er bagefter. Vi vil gerne være sikre på at lancere noget, som vi kan stå inde for. Det er et spørgsmål om, hvornår man trykker på knappen," forklarer Allan Kock.

Telia har allerede sat master op med LTE rundt omkring, så i princippet kunne teleselskabet sælge dongles, der både kan gå på LTE og 3G, og så kunne kunden skifte mellem forskellige net. Telia er dog ikke tilfreds med de tilgængelige dongles, som hopper mellem forskellige net. Det kan mærkes hos kunden, siger Allan Kock.

Problemer med dongles
”Det skal være en transparent og sublim oplevelse at være på det mobile bredbånd. Udfordringen er, at kunden skal kunne bevæge sig rundt på henholdsvis 2G, 3G og LTE,” forklarer Allan Kock.

”Det er desværre sådan, at skiftene mellem nettene ikke fungerer helt tilfredsstillende, når man ligger og kører ind og ud af nettene, kan der være uhensigtsmæssig ting, som at man skal koble på igen,” siger Allan Kock om de nuværende USB-modems.

Allerede da Telia vandt licensen i maj, havde mobilselskabet danske basestationer, der kunne sende med den nye teknologi, og flere kommer hele tiden til. Allan Kock vil af forretningshensyn ikke fortælle, hvor udbygget nettet er i dag. Målet er, at de fire største byer – København, Aarhus, Aalborg og Odense, skal have LTE-netværk ved lanceringen "inden vinteren er omme" 2011.

Flere byer skal senere kobles på LTE-nettet, og 3G skal også udbygges, siger han. Det hele kommer an på efterspørgslen.

Genbruger mange master

Allan Kock mener, at selskabet står bedre end sine konkurrenter. I dag er Telias net bygget op omkring at sende med GSM i 1800 MHz-båndet. Eftersom det et frekvensområde tæt på LTE-frekvenserne, kan teleselskabet genbruge mange master i stedet for at bygge nye. En helt ny mast koster op mod en million kroner, fortæller Allan Kock, fordi  eksempelvis leje af tag på en ejendom, fiberlinjer og tilladelser skal medregnes.

”Telia står godt, fordi vores net er bygget op omkring 1800 MHz, der minder om 2600 MHz. Det er billigere, når vi kan genbruge positioner,” siger Allan Kock.

Den nordiske gigant kan til gengæld ikke komme uden om at stille nyt hardware op ved masterne for at få dem til at kunne sende over selskabets nye frekvensblok til LTE i 2600 MHz.

”Selve radioudstyret bliver nødt til at være skræddersyet til det bånd. Det er både hardware og software, der skal passe til LTE. I de nye basestationer, man sætter op, er det muligt at ændre teknologien fra 4G til 3G og 2G, såfremt det er på samme bånd,” forklarer Allan Kock.

Hardware billigere end at grave
Hvis der bare skal sættes ny hardware op, koster det mellem 300.000 og 600.000 pr. basestation. Det nye udstyr er en god investering, eftersom det også sparer strøm. I det hele taget er udstyret blevet billigere, siger Allan Kock. Hvor hardware tidligere var den dyre investering, koster det i dag størstedelen af pengene at klare alt det praktiske, såsom at grave et fiberkabel ned hen til en ny mast.

”Udbygningdelen står nok for 60 til 70 procent af udgifterne i dag. Der er sket et skift over tid. Tidligere har udstyret været dyrere end udbygningen,” forklarer Allan Kock.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere