Politiet udvikler sin egen trojaner

De tyske myndigheder møder hård kritik for deres planer om at smugle spionprogrammer ind på computere hos personer, der er mistænkt i kriminalsager.

Forestil dig, at du modtager en e-mail fra skattevæsenet eller kommunen med en vedhæftet fil, som du opfordres til at åbne. Men så snart du åbner filen, installeres en skjult spionprogram på din computer, som sender oplysninger til politiet. Det lyder som et scenarie fra en dyster fremtidsfilm, men tyske politikere diskuterer i øjeblikket, om politiet skal have lov til at gennemføre denne form for overvågning af borgerne.

Den tyske indenrigsminister Wolfgang Schäuble ønsker at udvide politiets beføjelser og åbne for en form for online-ransagninger, hvor politiet ikke længere behøver møde fysisk op på den mistænktes adresse, men i stedet kan skaffe sig fjernadgang til computeren.

Teknologien fungerer på samme måde som de phishing- og trojaner-angreb, der er meget udbredte på nettet. Først skal den mistænkte lokkes til at installere et tilsyneladende harmløst program, som planter en spion på computeren, der giver mulighed for at fjernstyre systemet.

Nu er det formentlig de færreste, som frivilligt vil installere et program på computeren, hvis man kan se, at det kommer fra politiet. Derfor har det tyske politi foreslået, at andre myndigheder, som skattevæsenet eller motorkontoret, kan bruges som falsk afsender. Det har udløst skarp kritik fra oppositionen, som frygter at politiets overvågning vil undergrave borgernes tillid til alle e-mails fra det offentlige.

En tysk oppositionspolitiker har klaget til landets Højesteret for at få stoppet overvågningen. Foruden den politiske modstand er der også tekniske problemer med den planlagte stats-trojaner. Spionprogrammet vil sandsynligvis blive opdaget af de fleste antivirus-løsninger - medmindre leverandørerne accepterer at indbygge en hemmelig bagdør i deres programmer. Hidtil har alle antivirus-firmaer dog kategorisk afvist at »vende det blinde øje« til statslige spionprogrammer - ihvertfald officielt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere