Forestil dig, at du modtager en e-mail fra skattevæsenet eller kommunen med en vedhæftet fil, som du opfordres til at åbne. Men så snart du åbner filen, installeres en skjult spionprogram på din computer, som sender oplysninger til politiet. Det lyder som et scenarie fra en dyster fremtidsfilm, men tyske politikere diskuterer i øjeblikket, om politiet skal have lov til at gennemføre denne form for overvågning af borgerne.
Den tyske indenrigsminister Wolfgang Schäuble ønsker at udvide politiets beføjelser og åbne for en form for online-ransagninger, hvor politiet ikke længere behøver møde fysisk op på den mistænktes adresse, men i stedet kan skaffe sig fjernadgang til computeren.
Teknologien fungerer på samme måde som de phishing- og trojaner-angreb, der er meget udbredte på nettet. Først skal den mistænkte lokkes til at installere et tilsyneladende harmløst program, som planter en spion på computeren, der giver mulighed for at fjernstyre systemet.
Nu er det formentlig de færreste, som frivilligt vil installere et program på computeren, hvis man kan se, at det kommer fra politiet. Derfor har det tyske politi foreslået, at andre myndigheder, som skattevæsenet eller motorkontoret, kan bruges som falsk afsender. Det har udløst skarp kritik fra oppositionen, som frygter at politiets overvågning vil undergrave borgernes tillid til alle e-mails fra det offentlige.
En tysk oppositionspolitiker har klaget til landets Højesteret for at få stoppet overvågningen. Foruden den politiske modstand er der også tekniske problemer med den planlagte stats-trojaner. Spionprogrammet vil sandsynligvis blive opdaget af de fleste antivirus-løsninger - medmindre leverandørerne accepterer at indbygge en hemmelig bagdør i deres programmer. Hidtil har alle antivirus-firmaer dog kategorisk afvist at »vende det blinde øje« til statslige spionprogrammer - ihvertfald officielt.