Artikel top billede

Nettet fik væltet den tunesiske regering

Facebook, Twitter og blogs har spillet en stor rolle i den tunesiske revolution.

Den tunesiske præsident Zine El Abidine Ben Ali er nu flygtet fra landet og dermed ser det ud til at demonstranterne har vundet over den forhadte regering. Den politiske revolution i Tunesien er ikke kun foregået på gaden, hvor politi og demonstranter har kæmpet mod hinanden i de sidste uger – en stor del af presset kommer fra blogs, tweets og Wikileaks-telegrammer, skriver Wired.

Derfor er det måske ikke helt forkert at hævde, at nettet også har spillet en stor rolle i den tunesiske revolution. De tunesiske myndigheder har forsøgt at begrænse den elektroniske kommunikation på Facebook og Twitter – men uden held. Tuneserne har også blokeret tjenester som Youtube og Flickr og forsøgt at gennemføre Javascript-angreb for at få fat i aktivisternes login-data.

Så kan det forekomme ironisk, at netop Tunesien var vært den anden fase af FN's verdenstopmøde om informationssamfundet WSIS i 2005. Allerede dengang blev der sat fokus på den strenge censur i landet og planerne om at holde et Citizens Summit parallelt med det store it-topmøde blev blokeret.

En række udenlandske aktivister og journalister, herunder også ComONs udsendte, deltog dog efterfølgende i et forbudt møde med landets politiske opposition i Tunis.

Nu ser det altså ud til, at nettet har væltet den tunesiske regering. I de sidste ugers gadekampe med politiet har demonstranterne brugt Twitter til at organisere sig. Bloggere har spredt nyheder om situation i landet, hvor også udenlandske turister er kommet i krydsilden. Hackere har gennemført angreb mod den tunesiske regering som hævn for blokeringen.

Så er der de mange telegrammer fra den amerikanske ambassadør i Tunesien, som Wikileaks har lækket i de sidste måneder. Telegrammer, der beskriver regimets korruption og nepotisme. Det har også været med til at opflamme vreden mod præsidenten.

En stor del af cyberkrigen mellem regimet og aktivisterne er åbenbart foregået på Facebook, hvor regeringstro hackere har forsøgt at hijacke og slette brugerkonti som tilhører kendte aktivister og oppositions-politikere.

I sidste uge opfordrede Electronic Frontier Foundation (EFF) til, at Facebook bør gennemføre en række tekniske ændringer for at forhindre denne type af angreb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere