Artikel top billede

Fremtidens tøj kan tænke selv

Intelligente tekstiler debateres i de kommende dage på en konference i Herning.

Som ComON kunne fortælle forleden, har der siden starten af måneden været mulighed for at opleve fremtidens højteknologiske beklædning på en udstilling i Herning. Her kan man blandt andet se en kjole der også er et bærbart musikinstrument, en frakke med indbygget overvågningskamera og skærm samt en halsbeklædning, der giver mulighed for at lytte til kroppens indre.

Udstillingen er en del af et større arrangementet med titlen ”Future Textiles”, som også omfatter en konference der starter i dag og varer resten af ugen. Her mødes 45 eksperter fra flere lande for at diskutere intelligente tekstiler.

Målet med konferencen er, at deltagerne danner netværk på tværs af brancher og landegrænser og vedtager en ’deklaration’ for, hvordan de vil arbejde videre på området.

Konferencen er arrangeret af Videncenter for Intelligente Tekstiler ved TEKO, VIA University College sammen med Innovation Lab. Foruden udstillingen er der også en designkonkurrence, workshops og et åbent seminar for virksomheder og andre interesserede.

”Danmark er i forvejen kendt globalt på tekstilområdet for at producere godt design, for at være nytænkende og for at være så stærk i konkurrencen, at 80 procent af den danske tøj- og tekstilproduktion eksporteres. Der er tilsvarende mulighed for at gøre Danmark til et foregangsland, når det gælder intelligente tekstiler. Det handler ikke kun om at fremstille intelligente tekstiler. Det handler også om at være ekspert på de udfordringer, der knytter sig til området – f.eks. at få minimeret brugen af kemi,” siger Hanne Troels Jensen, der er leder af Videncenter for Intelligente Tekstiler i Herning.

Der findes allerede nogle få eksempler på intelligente tekstiler, der bruges i professionelt øjemed. Det gælder f.eks. beklædning til brandmænd med en indbygget alarm, der hyler, hvis der bliver for varmt dér, hvor brandmanden opholder sig. Der findes også uniformer med indbygget opvarmning til f.eks. vejarbejdere på kolde dag og bluser til ældre, der bipper, hvis personen har fået for lidt at drikke og er i fare for at dehydrere.

"Noget af det nyeste, der er på tegnebrættet, er tøj, der ikke krøller, og som afviser pletter, kulde og svedlugt. Teknologien findes, og mulighederne er utallige, men vi skal være oppe på mærkerne, hvis vi vil gøre os gældende internationalt på området,” siger Hanne Troels Jensen.

Blandt de i 10 danske deltagere på konferencen er virksomhederne Bestseller, Kvadrat og Gabriel. Fra udlandet er bl.a. Philips og Adidas med.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere