Spar penge på computerens elforbrug

Elforbruget er den største miljøsynder i computerens levetid. Der kan spares mange penge ved at vælge den rigtige pc.

Grøn it er blevet lidt af et modeord. Men der mangler klarhed over, hvad begrebet grøn it egentlig dækker. Det handler ikke kun om miljøvenlig produktion og genbrug af elektronisk udstyr, hvor bl.a. Greenpeace har iværksat en kampagne for at få fjernet bromerede flammehæmmere. Energiforbruget spiller en meget stor rolle for grøn it. Det fortæller miljøekspert Anna-Karin Jönbrink fra svenske Swerea IVF, som står bag et omfattende studie om it-udstyrs miljøpåvirkning.


”Vores analyser viser, at der bliver brugt ca. seks gange mere energi i brugsfasen af pc’ens livscyklus end i de andre faser. Men generelt er elforbruget den største miljøsynder overhovedet i en pc’s levetid. CO2-udslippet fra en pc’s energiforbrug overstiger altså påvirkningen fra f.eks. de råmaterialer, der bliver brugt til produktion, og de stoffer, der udskilles ved destruktion,” siger Anna-Karin Jönbrink.
 

Hos Elsparefonden har man udarbejdet flere vejledninger, som skal hjælpe med at finde de grønne it-produkter og bruge dem energieffektivt. F.eks. Elsparefondens Indkøbsvejledning og Vejledning om energirigtig drift af serverrum. De produkter, der anbefales her, overholder krav, der svarer til Energy Star-kravene om et lavt energiforbrug.
 

”Der er store besparelser at hente — både økonomisk og miljømæssigt — ved at købe it-udstyr med et lavt energiforbrug og bruge det rigtigt. F.eks. koster det ca. 1 milliard kroner om året at drive de danske serverrum. Det tal kan nemt reduceres med 25 procent, hvis indkøberne går efter energieffektive servere og driver serverrummet energirigtigt,” siger projektleder Michael Reuss fra Elsparefonden.

Selvom elforbruget spiller en meget stor rolle, er der også andre parametre der spiller ind på miljøet i it-udstyrets livscyklus.
 

”Det er vigtigt at se helhedsorienteret på it-udstyrets miljøpåvirkning, så de gevinster, man opnår ved f.eks. at købe udstyr med et lavt elforbrug, ikke sættes til andre steder i it-udstyrets livscyklus. I alle faser fra produktion, distribution og emballering til brug og bortskaffelse sker der en miljøpåvirkning, som indkøbere faktisk også kan stille krav til,” siger Jacob Waidtløw fra miljømærkning Danmark, der administrerer det nordiske miljømærke Svanen og det europæiske Blomsten.
 

Noget it-udstyr har fået det nordiske miljømærke Svanen. Det garanterer, at produkterne lever op til en lang række krav. F.eks. til de råmaterialer, der bruges til produkterne, til indholdet af tungmetaller og brugen af farlige, kemiske stoffer samt muligheden for genanvendelse og minimering af affald. Samtidig er produkter med Svanemærket blandt de mest energieffektive på markedet.
 

Den amerikanske EPEAT-ordning er en frivillig mærkningsordning, der stiller krav til både energiforbrug og en lang række andre miljøparametre. It-udstyr, der har fået et EPEATs guld-, sølv- eller bronzemærke, lever altså op til de samme internationale energikrav som produkterne i Elsparefondens Indkøbsvejledning. Og derudover også til en lang række andre miljøkrav, der er næsten identiske med Svanens.

Fordelen ved EPEAT er, at der er et meget stort udvalg af it-udstyr, der har fået deres miljøstempel. Epeat.net er altså et godt sted at kigge efter it-produkter, der er grønne i alle livscyklussens faser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere