Fra Web 2.0 til Stasi 2.0?

Skal borgere overvåge hinanden systematisk i forbindelse med mindre lovovertrædelser? Det lægges der op til i aktuelle diskussioner i EU-regi, hvor også IBM er dybt involveret. Modellen er blevet døbt "Little Brother".

I dag ses en ny tendens, hvor det i højere grad er brugerne indbyrdes, som overvåger hinanden. Det fænomen er blevet døbt Little Brother.

I EU-kommisionen er man langt fremme med diskussioner om, hvordan web 2.0-principper om bruger-engagement, blog-aktivitet og brug af de allestedsnærværende mobil-kameraer kan hjælpe myndighederne - for eksempel politiet. IBM er med i diskussionerne.

Dagbladet Information beskriver i dag, hvordan web-2.0-principper tænkes at blive en del af politiets arbejde i fremtiden.

Ifølge avisen er IBM bannerfører for ideen om at opmuntre borgerne til at overvåge hinanden.

Til Information siger IBM's Søren Duus, der er seniorrådgiver indenfor digital forvaltning, at det er oplagt at borgernes digitale billeder i mere systematisk grad bliver inddraget i politiets opklaring af lovovertrædelser.

»På den måde kan politiet lettere komme i kontakt med kriminaliteten og hurtigere opklare den,« lyder Søren Duus' pointe.

Han anbefaler, at politiet opretter hjemmesider, hvor borgerne kan dokumentere kriminalitet, dog understreger Søren Duus, at overvågningen bør begrænse sig til mindre lovovertrædelser som blandt andet ulovlig parkering, færdselsforseelser og forebyggelse af ungdomskriminalitet.

Denne specielle vinkel på overvågningssamfundet er allerede blevet døbt "Little Brother".

Hos politiet bliver ideen om Little Brother dog ikke mødt med den store begejstring. Svend Foldager, der er øverste chef i efterforskningen hos Københavns Politi, har svært ved at se værdien i borgernes billeder.

Han sår nemlig stærk tvivl om, at borgernes billeder kan bruges alene, både fordi der kan sås tvivl i forhold til billedets kvalitet samt ægthed.

»På et billede af en billist, der kører overfor rødt i høj fart, skal vi både kunne se trafiksignalet, føreren og nummerpladen. De krav, tror jeg ikke mange billeder kan holde til,« siger Svend Foldager til Information.

Også Per Helge Sørensen fra menneskerettighedsorganisationen Digital Rights afviser at anbefale Little Brother. Han ser borger til borger-overvågning som oplagt til at opklare forbrydelser, men frygter at Web2.0 let kan glide over i 'Stasi 2.0, som han formulerer det.

Blandt EU-dokumenterne om web 2.0-principper i overvågningsøjemed er indlæg fra eksperten David Osimo. En af hans præsentationer om emnet, som behandles i EU organet www.jrc.es, kan findes her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere