Artikel top billede

Dansk forskning vækker opsigt i Silicon Valley

Forskere fra Danmark er med helt fremme inden for udviklingen af fremtidens internet.

Forleden kunne danske og tyske forskere præsentere en ny verdensrekord for dataoverførsel over lysledere. Forskere fra det tyske Fraunhofer Heinrich-Hertz-Institut i Berlin har med hjælp fra Danmark opnået en hastighed på 10,2 terabit i sekundet over en afstand på 29 kilometer. Det svarer til at overføre indholdet fra 240 dvd'er på ét enkelt sekund.

Det nye forskningsresultat blev præsenteret i sidste uge på en konference i Los Angeles. Dermed er de danske forskere nu med helt fremme inden for udviklingen af fremtidens internet. Der har været stor opmærksomhed omkring forskerne og deres arbejde i Silicon Valley. Det fortæller Lars Beer Nielsen, der er udsendt af Videnskabsministeriet til afdelingen Innovation Center Denmark i Silicon Valley.

”I dag er viden global og Danmark skal kunne indgå partnerskaber med de bedste for hele tiden at kunne følge med. Det kræver, at vi er attraktive. Og verdensrekorder som disse er meget attraktive i en verden, hvor it-motorvejene er akut ramt af trafikpropper", siger Lars Beer Nielsen.

Det er ikke første gang, at DTU-forskerne kan præstere en rekord. De danske forskere har sat en række rekorder inden for fotonik. Her bruges fotoner til at transportere store mængder af data gennem lysleder-kabler. Allerede i 2004 satte DTU Fotonik en Europarekord med en overførsel på 640 gigabit i sekundet.

I november 2010 lykkedes det at sende data trådløst med en hastighed på 40 Gbit/s. Det er 400 gange hurtigere end en normal trådløs forbindelse, og svarer til at downloade en dvd-film til en iPad via trådløst netværk på mindre end ét enkelt sekund.

Også i 2009 blev det til en verdensrekord. Her brød forskere fra DTU verdensrekorden for seriel dataoverførsel med 5,1 terabit per sekund. Det  er cirka en million gange hurtigere end traditionelt bredbånd og svarer til at downloade 80 fulde DVD-film uden kompression på bare ét sekund. 

”Denne succes er blevet til som resultat af  de rigtige ressourcer og viljen til at tænke stort. Vi er i en unik situation her på DTU, hvor vi har haft mulighed for at samle de bedste professorer og Ph.D’ere fra hele verden," siger professor Idelfonso Tafur Monroy, der leder fotonik-teamet på DTU.

Innovation Center Denmark fortæller at den danske forskning inden for fotonik har fået stor opmærksomhed i Silicon Valley. Det har blandt andet ført til et tæt samarbejde med eliteuniversitetet Stanford og UC Berkeley. Gennem årlige workshops og gæsteforsker-ordninger arbejder de tre universiteter nu intensivt sammen på at udvikle fremtidens internet.

Men også uden for forskningens verden er de danske forskeres højhastigheds-forbindelser blevet bemærket. Store it-giganter som Google følger også med i den danske forskning.

”Overgangen fra opkaldsmodem til bredbånd førte til online video, cloud computing og utallige applikationer. Vi er meget spændte på at se, hvilke innovative nyskabelser der vil følge med denne udvikling af  højhastigheds-forbindelser,” siger James Kelly, der er product manager ved Googles hovedkontor i Mountain View.

Hvert år i januar mødes forskere fra bl.a. Stanford, UC Berkeley, DTU, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet til en workshop med fokus på udvikling af fremtidens internet.

Læs mere om den nye verdensrekord i dataoverførsel over lysledere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere