En amerikansk dommer har afvist et forlig mellem Google, forfattere og forlag fra 2009. Forliget baner vejen for at Google kan skabe et stort indscannet bibliotek over store dele af verdens bøger. Aftalen har mødt modstand, fordi der er frygt for, at Google Books får monopol på digitaliserede bøger.
Dommer Denny Chin i New York mener at forligsaftalen er for vidtgående. Den giver Google et stort forspring i forhold til konkurrenterne, hedder det i begrundelsen. Desuden mener dommeren, at aftalen muligvis overtræder den internationale lovgivning, fordi den også omfatter udenlandske bøger der er registreret i USA.
Aftalen betyder at Google skal betale 125 millioner dollar og til gengæld får retten til at digitalisere alle bøger der er registreret i USA og gøre dem tilgængelige online uden at spørge rettighedshaveren.
Men nu er forliget altså faldet til jorden. Den oprindelige aftale fra 2009 er allerede ændret én gang, men det var altså ikke nok for dommeren.
Google betegner afgørelsen som ”klart skuffende” i sin første reaktion og varsler nu, at man vil overveje alle muligheder.
Dommeren henviser blandt andet til, at det amerikanske justitsministerium har afvist aftalen. Desuden har den tyske regering klaget over aftalen sammen med flere forlag og forfattere fra Tyskland.
En mulig løsning kan være at de enkelte rettighedshavere selv skal godkende at Google kan distribuere deres bøger – også kaldet opt-in. Den nuværende model er lige omvendt. Her skal forfatterne melde fra hvis de ikke ønsker at deres værker skal med (opt-out).
I praksis kan det dog blive meget svært for Google hvis man skal indhente tilladelse fra alle forfatterne til de millioner af scannede bøger.
Hele dommerens afgørelse på 48 sider kan læses online. Den 25. april skal der holdes en ny høring i sagen.