Selv amatører kan aflytte mobiltelefoner

Hackere har demonstreret at GSM-nettet kan knækkes med forholdsvis enkle midler.

På den årlige Chaos Communication Congress i Berlin, der traditionen tro finder sted mellem jul og nytår, har man denne gang sat fokus på sikkerheden i mobil-nettet. Hackere har demonstreret, hvor let den den gængse mobil-krypteringsalgoritme A5/1 kan knækkes.

GSM-standarden (Global System for Mobile Communications) bruges efterhånden af fire milliarder mennesker i mere end 200 lande, men standarden er meget usikker, lød budskabet på hacker-konferencen.

De svage punkter har været kendt længe, men nu har hackere præsenteret færdige software- og hardware-værktøjer, der kan bruges til at udnytte svaghederne.

De udnytter at A5/1 bruger en forholdsvis kort krypteringsnøgle, som så er lille, at man kan gætte sig frem ved at afprøve alle mulige kombinationer. Det kræver normalt ganske lang tid, men hackerne bruger en række tricks, herunder at fordele regnearbejdet på flere computere over nettet.

Krypteringseksperten Karsten Nohl fortalte på konferencen, at man brugte 40 computere og tre måneder på at finde den hemmelige krypteringsnøgle, der gør det muligt at aflytte GSM-nettet.

Industriforbundet GSMA henviser til, at sikkerheden ikke kun ligger i den anvendte kryptering, men også i de hyppige kanalskift i mobilnettet. Men også denne beskyttelse kan knækkes med en simpel modtagerstation og open source-software fra nettet.

Dermed kan man selv bygge sin egen IMSI-catcher, som bl.a. anvendes af politiet til at spore mobilbrugere.

Den tyske Chaos Computer Club opfordrer til at erstatte A5/1 med en stærkere krypteringsalgoritme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere