Ifølge netværksproducenten D-Link er omkring 25 procent af de trådløse netværk i Danmark uden beskyttelse. Firmaets eksperter fandt 1.970 trådløse net på en køretur gennem København og af dem var 501 helt åbne. D-Link fandt flest åbne net i Valby, hvor 35 pct. var uden beskyttelse, mens beboerne på det indre Nørrebro er bedst til at sikre deres netværk.
Det anslås at der er omkring 130.000 trådløse netværk i Danmark - og en fjerdedel af dem kan altså frit bruges af alle inden for radiosignalernes rækkevidde. I bedste fald kan det være naboer, der »låner« din internetforbindelse, men i værste fald man risikere, at lokalnetværket bliver angrebet af hackere.
Det trådløse netværk kan også misbruges til af organiserede it-kriminelle til at hente eller sprede ulovligt materiale eller foretage angreb, der kan spores tilbage til dit trådløse netværk - hvorefter man kan få lidt af et forklaringsproblem, når politiet banker på døren.
»Med denne undersøgelse vil vi igen sætte fokus på de problemer, som usikre trådløse netværk medfører. Vi føler, at vi må gøre vores kunder opmærksomme på konsekvenserne ved ikke at kryptere netværkene. I opsætningen af vores trådløse routere bliver man automatisk spurgt, om man vil kryptere. Det gør vi, fordi brugeren skal forholde sig aktivt til det,« siger Jesper Dauw, der er country manager hos D-Link i Danmark.
Firmaet har opstillet en række gode råd til, hvordan man kan sikre sit trådløse netværk:
· Husk altid at kryptere dit netværk. Man kan f.eks. bruge WEP (Wired Equivalent Privacy), som kan konfigureres i opsætningen hos de fleste trådløse routere.
· Vil man kun give særligt udpegede maskiner adgang til sit netværk, kan man lukke af for alle maskiner på nær disse. Det gøres via MAC-adresser (Media Access Control). Dette konfigureres også i opsætningsmenuen.
· Bruger man begge dele, er man bedst beskyttet.
· Sluk dit trådløse netværk, når du ikke bruger det. Eksempelvis i juletiden kan man slukke for strømmen, og dermed være sikker på, at ingen har adgang.
· SSID (Service Set Identifier), som er navnet på dit netværk og som kan ses af andre, bør altid være anonymt. Skriv aldrig dit navn, din adresse eller lign. som SSID.
· Brug sikre passwords gerne med både små og store bogstaver samt tal. Brug ikke åbenlyse passwords som »123Password« men gerne noget personligt, som kun du kan huske og finde frem til, hvis du glemmer det.