Navnet von Gravenreuth har skabt rædsel blandt tyske computerbrugere i de sidste tre årtier. Hvis danske pirater har IFPI som det ultimative fjendebillede, så har tyske pirater altid haft Günter Freiherr von Gravenreuth som deres fælles modstander. Blot med den forskel, at advokatens kamp mod pirater går helt tilbage til 1980'erne, hvor han forfulgte kopier af Asterix-tegninger. Men han blev for alvor kendt i 1990'erne, hvor hans advokatfirma sendte en hel byge af breve med krav om erstatning til formodede copyright-krænkere.
I mange tilfælde var det juridiske grundlag mere end tvivlsomt og beviserne var mangelfulde, men alene truslen om retssager fik mange til at betale. Advokaten fik endda stoppet en Linux-distribution fra tyske SuSE. Navnet von Gravenreuth blev synonym med et retssystem, som gør det muligt for copyright-indehavere at forfølge konkurrenter og brugere helt ud i det absurde. Et system, hvor allerede truslen om en retssag er nok til at få mange til at bøje sig og betale.
Og von Gravenreuth stod ikke tilbage for at angribe selve det politiske system. I forbindelse med det tyske parlamentsvalg i 2002 gik han efter de store politiske partier som SPD og FDP for deres brug af elektronisk markedsføring - også kaldet e-cards. Ingen sag var for lille, en strid for bizar - von Gravenreuth stod altid klar med "abmahnungen", fogedforbud og sagsanlæg. Han debaterede heftigt med sine modstandere i nettets debatfora, indtil han fik et virtuelt husforbud i et af de mest populære tyske fora, Heise-Forum. Advokaten reagerede selvfølgelig ved at trække Heise i retten.
Men i 2007 gik det galt for von Gravenreuth. Han involverede sig i et juridisk opgør med den store tyske avis Berliner Tageszeitung, taz, der gik helt skævt for advokaten. Som sædvanlig startede sagen med en petitesse. Efter tilmelding til avisens e-mail nyhedsbrev havde advokaten modtaget en mail, hvor han blev bedt om at bekræfte tilmeldingen. Men von Gravenreuth mente, at det var i strid med den tyske lovgivning at sende en sådan mail uopfordret. Han trak taz i retten og fik avisen dømt til at betale en bøde på 660 euro. Avisen betalte, men alligevel tog von Gravenreuth pant i avisens domæne taz.de og forsøgte at sælge det. Han hævdede efterfølgende, at han havde overset avisens fax, som bekræftede betalingen af bøden, men den dukkede op under en ransagning på hans kontor.
Under den efterfølgende retssag blev von Gravenreuth idømt seks måneders fængsel, og da han allerede havde tidligere domme for dokumentfalsk og mandatsvig, blev straffen forlænget til 14 måneder. I februar 2009 tabte von Gravenreuth en appelsag og han stod til at starte afsoningen i oktober sidste år, men fik en udskydelse for at kunne opløse sit advokatkontor. I løbet af de kommende dage skulle von Gravenreuth så endelig starte afsoningen af den 14 måneder lange fængselsstraf. Men advokaten, som mere end nogen anden har sat sit præg på den tyske copyright-debat i de sidste tre årtier, valgte en anden vej.
Den 62-årige advokat sendte mandag et afskedsbrev til venner og fjender på internettet - politiet blev kaldt til hans lejlighed i München-Schwabing, men inden de nåede frem havde han skudt sig selv. Det bekræfter det tyske politi overfor flere nyhedsbureauer.
Så kan det forekomme ironisk, at von Gravenreuth i sine sidste timer rakte hånden ud til dem, som han havde brugt det meste af sit liv på at bekæmpe - en af dem, der modtog advokatens afskedsbrev, er Steffen Wernery, der er medstifter af Chaos Computer Club. Det er den magtfulde tyske forening, der kæmper for computerfrihed og imod copyright.
Wernery siger til tyske medier, at von Gravenreuth kæmpede med finansproblemer, et bristet forhold, mistanke om kræft og tabet af hele sin omgangskreds. Et tab, som altså fik juristen til at vende sig til de mennesker, hvor han havde spredt skræk og rædsel i tre årtier. Som den ultimative repræsentant for et juridisk system, der er kørt af sporet - og i sidste ende også som et offer for systemet.