Som flyrejsende er man allerede vant til at aflevere sin bærbare computer til en særlig kontrol i lufthavnens sikkerhedssluse. Men denne kontrol gælder indtil nu kun for computerens hardware - ikke dens indhold af digitale filer. Det har ændret sig med en amerikansk appelretsdom fra slutningen af april, der slår fast at den bærbare skal behandles som en kuffert, som tolden har lov til at undersøge.
Og siden april har mange indrejsende til USA klaget over, at deres computer bliver tændt og gennemrodet af tolden i lufthavnen. Der er tilsyneladende ingen faste procedurer på området, og derfor er der forskel på, hvad tolderne kigger efter. I nogle tilfælde bliver browserens cache og mailfolderen gennemgået, mens andre kigger efter dokumenter på harddisken.
Nogle gange forsvinder maskinen til en nærmere »undersøgelse« og dukker først op igen efter flere timer. Der søges tilsyneladende også efter børnepornografiske billeder på harddiskene og måske med god grund - i 2004 blev en canadier anholdt ved indrejsen efter tolderne fandt billeder af misbrugte børn på hans computer.
Men der er tegn på, at tolderne fremover også skal til at lede efter andre former for ulovlig materiale på computerne, f.eks. piratkopier.
Forretningsrejsende med følsomme dokumenter på deres computere går svære tider i møde - og ifølge de første meldinger fra USA er det en rigtig dårlig idé at beskytte sine data med kryptering og nægte at udlevere kodeordet til tolderne. Det vækker blot mistanke og kan føre til, at hele computeren bliver beslaglagt.
Så kan det være mere fornuftigt at rejse med en »tom« notebook og så hente alle sine dokumenter gennem en sikker VPN-forbindelse fra firmanettet. Det begrænser også risikoen for datatab hvis den bærbare bliver stjålet eller glemt.