»Q1 har været trægt i Danmark. Det ser vi både på det nogle af leverandørerne har fortalt os, og på nogle af de forskellige typer af analyser vi har lavet. Jeg kan se, at Q1 ikke har levet helt op til forventningerne,« siger IDC's direktør Per Andersen.
Der var ellers mere optimisme at spore, efter at anden halvdel af 2004 havde været god, men væksten i it-forbruget i første kvartal af 2005 var skuffende, og udsigterne til andet kvartal er ikke bedre. Derfor har IDC valgt at nedskrive forventningerne til it-forbruget i år. Hvor man i begyndelsen af året forventede en årlig vækst på 5,5 procent i Vesteuropa, forventer man nu kun en vækst på 4 procent. Det er en række blandede signaler omkring en række ukendte faktorer i økonomien, såsom renten, oliepriser og valutakurser, som har fået IDC til at nedskrive forventningerne.
»Vi har haft anden halvdel af 2004, hvor det gik meget pænt frem den rigtige vej. Men i starten af det nye år er der begyndt at komme lidt mere blandede signaler i, hvordan den økonomiske udvikling bliver. Den meget markante optimisme blev svækket en smule i første kvartal,« siger Per Andersen.
Ifølge IDC-direktøren ligger Danmark stadig højt i forhold til så mange andre lande i Europa, men væksten i år i it-forbruget bliver alligevel kun på 3-4 procent. Han mener det skyldes, at danskerne generelt er meget forsigtige, og at der hurtigt kommer en del rysten på hånden i de danske virksomheder når der skal investeres. Det viser nogle helt nye analyser, som IDC netop er i fuld gang med at færdiggøre.
»Når der begynder at komme de her blandede signaler, som vi har set i første kvartal i Danmark, så begynder de danske virksomheder at tænke om man ikke lige skal vente lidt, og om man ikke lige skal prøve noget andet. Det er måske en typisk dansk reaktion. I Danmark er man meget hurtige til at blive forsigtige med ting. Det er fordi vi generelt ikke er så aggressive.«
I de resterende tre kvartaler af året forventer Per Andersen dog ikke, at vi kommer til at se yderlige nedskrivninger af it-forbruget.