Danskere udnytter Big Brother på nettet

Big Brother er hidtil set som et onde fra fremtiden, men flere og flere danskere bruger i dag overvågning til at gøre det sociale liv mere spændende. Big Brother er blevet til en sød storebror.

Mange danskere vil gerne have, at andre læser deres private beskeder. Det konkluderer dansk forsker som bakkes op af en undersøgelse, ComON har lavet af danskernes vaner på Facebook.

De fleste kender tricket med at sende et falskt postkort til en bekendt arbejdsplads med intime detaljer om et erotisk forhold. Alle på arbejdspladsen vil så have læst kortet, inden man selv får postkortet i hånden.

Fremtidens postkort, som alle kan se, hedder "The Wall" og er en gimmick på den sociale netværkstjeneste Facebook, hvor man synligt kan skrive personlige meddelelser, som alle og enhver kan se.

»Man kan konstatere, at på Facebook og andre lignende sociale tjenester, der kan overvågningen sætte gang i det sociale fællesskab. Man bruger overvågningen konstruktivt,« forklarer ph.d.-studerende Anders Albrechtslund, der forsker i etik og overvågning.

Danskerne vil gerne lade både fremmede og venner få del i deres privatliv, viser en undersøgelse, som ComON har foretaget blandt 432 brugere.

Næsten tre ud af fire ville gerne lade folk i deres netværk se beskeder på "The Wall", og da 324.711 danskere er med i netværket "Danmark", er det ofte fremmede, der kan læse de personlige beskeder. Den mest hyppige begrundelse for at bruge "The Wall" er at lade andre folk følge med i, hvad der sker i ens liv.

Men der er dog forskel på, hvad de danske Facebook-brugere vil lade være synligt, og for eksempel har knap 60 procent i undersøgelsen ændret i indstillingerne for, hvad andre må kunne se på Facebook og hele 90 procent hævder, at de har gjort sig overvejelser om det.

Danskerne udnytter og kontrollerer i højere grad Big Brother i dag end tidligere, mener Anders Albrechtslund.

»I kontrast til den traditionelle tanke om Big Brother, så er det her den, der bliver overvåget, der selv tager kontrol og styrer overvågningen,« mener Anders Albrechtslund og henviser til, at amerikanske undersøgelse peger i samme retning.

Men ikke alle bruger internettet til at udstille det personlige liv. Hver anden i ComON's undersøgelse svarer således, at de aldrig eller sjældet bruger "The Wall," og det er både gamle og unge.

»Der er selvfølgelig en generationsforskel, men det har nok også at gøre med hvilken type af internetbruger man er,« vurderer Anders Albrechtslund.

Men dem der bruger "The Wall" bruger den også til alt muligt forskelligt. Tre ud af fire vil bruge funktionen til ganske korte beskeder, men næsten hver femte bruger den også til at lave aftaler. Knap hver tiende skriver længere beskeder af personlig karakter.

Men forskeren fra Aalborg Universitet løfter dog alligevel en pegefinger overfor danskernes trang til at krænge privatlivet ud.

»Det er nøglen til at det er en god form for overvågning, at man selv kan kontrollere informationerne man lægger ud. Man skal sørge for, at det bliver ved med at være sjovt,« siger Anders Albrechtslund og advarer mod, at for eksempel kommende arbejdsgivere kan gå på jagt efter pinlige historier på internettet.

ComON's undersøgelse er påbegyndt af 467 respondenter, og 432 har færdiggjort spørgeskemaet. ComON bad i forskellige grupper og netværk over 14 dage danske brugere på Facebook om at besvare spørgsmålene, og både aktive og mindre aktive brugere har svaret.

Interesserede kan læse den samlede undersøgelse her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere