Artikel top billede

Asien erobrer supercomputer-tronen

På den nye liste over verdens hurtigste supercomputere har Kina som ventet overtaget førstepladsen.

I slutningen af sidste uge blev den nye liste over verdens 500 hurtigste supercomputere frigivet og Kina har som ventet erobret førstepladsen med sin Tianhe-1A. Den er nu verdens hurtigste supercomputer med en regneydelse på 2,57 petaflop/s. Tianhe-1A indeholder 14.336 Intel-Xeon-processorer og 7.168 Tesla-GPU'er fra Nvidia. Den bruger ”kun” 4,04 megawatt, mens den hidtidige rekordindehaver, Jaguar fra Cray med 1,75 petaflop/s, havde et forbrug på 6,95 megawatt,

På tredjepladsen i top-500-listen kommer også en kinesisk supercomputer, Nebulae, som har en ydelse på 1,27 petaflop/s. Den japanske Tsubame er nr. 4 med en ydelse på 1,19 petaflop/s. Dermed kommer tre af de fire hurtigste computere altså fra Asien.

Den hurtigste supercomputer i Europa står i Frankrig; Tera-100 ligger på sjettepladsen.

Der er nu syv supercomputere i verden med en regneydelse på 1 petaflop/s eller derover. Hele 17 af supercomputerne på listen bruger GPU'er til at accelerere beregningerne – de fleste af dem bruger grafikprocessorer fra Nvidia.

Kina har nu 42 maskiner på Top-500-listen og ligger dermed som nr. 2 efter USA. Danmark er repræsenteret med to supercomputere. En HP-supercomputer med en ydelse på 46,7 teraflops, der ligger som nr. 182, og en langsommere HP-maskine med 35,8 teraflop/s, som er nr. 348.

Fire ud af fem supercomputere på listen bruger Intel-processorer, og de fleste bruger efterhånden quad-core-cpu'er.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere