Microsoft begrænser support til Windows XP

Windows XP er stadig installeret på seks ud af ti computere, men fra i dag er det slut med gratis support til verdens mest solgte styresystem. Vi kigger tilbage på Windows XPs bevægede historie.

Det aldrende styresystem Windows XP har i dag passeret en vigtig milepæl på vejen mod sit digitale gravsted. Fra den 14. april er det nemlig slut med mainstream-support til Windows XP. Det betyder, at det er slut med gratis funktionsopdateringer eller rettelser til produkterne og der bliver heller ikke adgang til gratis telefonisk support. Hvis man fremover ønsker telefonhjælp fra Microsoft til Windows XP, skal man betale for det.

Der kommer dog fortsat sikkerheds-opdateringer til Windows XP frem til april 2014 - denne dato må anses for at være det endelige dødstidspunkt for styresystemet. Når først sikkerhedshullerne ikke længere bliver lukket, så må produktet anses for at være stort set ubrugeligt - medmindre det anvendes i et miljø uden netforbindelse.

Selvom det altså nu er slut med mainstream-support til Windows XP, sælger Microsoft stadig flere varianter af styresystemet, blandt andet til netbooks, og det anslås at Windows XP er installeret på seks ud af ti computere i verden. Dermed er Windows XP det mest solgte styresystem nogensinde. Efterfølgeren Vista med sine høje hardwarekrav har fået en lunken modtagelse og først det kommende Windows 7 ventes at udløse det store ryk hos XP-brugerne.

Windows XP startede sit liv som et projekt med kodenavnet Whistler, opkaldt efter et populært skiområde i USA. Det blev lanceret i oktober 2001 som en efterfølger til Windows 2000 og Windows Me og forventningerne var store, for XP var det første styresystem til privatbrugere fra Microsoft som byggede på NT-kernen.

Men Windows XP kom hurtigt i skudlinien for sin manglende sikkerhed og Microsoft fik også tæsk for sin tætte integration af programmer som Internet Explorer og Windows Media Player i styresystemet. Først med Service Pack 2 i 2004 kom der for alvor styr på sikkerheden - herunder kryptering af trådløse netværk og blokering af pop-ups i browseren - og Microsoft måtte igennem flere retssager og betale store bøder for sin kobling med IE og medieafspilleren.

I forhold til forgængerne havde XP dog også en lang række fordele. Her var der tale om et moderne styresystem med en lækker grafisk brugerflade, hardwarekravene var relativt beskedne og systemet var både fleksibelt og stabilt. Den store fleksibilitet i XP understreges af, at der er produceret snesevis af forskellige udgaver, lige fra XP Embedded til XP Media Center Edition, Tablet PC Edition og den skrabede Starter Edition.

Microsoft har stadig stor succes med at sælge XP til netbooks, hvor styresystemet efterhånden er installeret på ni ud af ti nye modeller hvis man skal tro firmaets egne tal.

Den store fordel i XP er også, at styresystemets fejl og mangler er kendte. XP har efterhånden været på markedet i otte år og der er udsendt tre store service packs og tusindvis af sikkerheds-opdateringer og hotfixes til styresystemet. Efterfølgeren Vista har kun været ude i to år og må derfor regnes for at være lidt af en grønskolling. Dertil kommer, at Vista fik en meget behersket modtagelse med sine høje hardwarekrav og sin manglende kompatibilitet med ældre programmer.

Vista har solgt dårligere end Windows XP i de første to år efter lanceringen, men Vista ligger i dag på en markedsandel på 24 procent - og det er efterhånden ved at være meget svært at få i en ny computer med XP (undtagen netbooks). Microsoft sælger ikke længere XP som OEM-produkt til pc-fabrikanter eller som hyldevare, men det er stadig muligt at nedgradere nogle udgaver af Vista til XP.

Og Microsoft har faktisk netop udvidet sit nedgraderingsprogram for Vista, så pc-producenter nu kan fremstille nedgraderede Vista-til-XP computere i store styktal baseret på den forventede efterspørgsel - i stedet for som hidtil, hvor den enkelte kunde skulle bede om at få nedgraderet sit system.

Den største pc-producent, Hewlett Packard, har angiveligt fået lov til at sælge nye computere med Windows XP præinstalleret som nedgradering helt frem til april 2010.

Men med udfasningen af mainstream-support til XP den 14. april har Microsoft sendt et klart signal om, at kunderne bør vælge den næste version Vista. Mange vil dog formentlig vente indtil Vista-efterfølgeren Windows 7 kommer på markedet ved årsskiftet. Windows 7 skulle være mindre hardwarekrævende og mere stabilt end det udskældte Vista.

Det store og vigtige spørgsmål for alle computerbrugere med Windows XP er nu, om det bliver muligt at opgradere fra XP til Windows 7 uden at skulle foretage en komplet nyinstallation af systemet. Den aktuelle betaversion af Windows 7 kan ikke installeres som opgradering på en XP-maskine. Ifølge de oplysninger, der er offentliggjort indtil videre, bliver det heller ikke muligt at opgradere fra XP til den færdige udgave af Windows 7.

Det efterlader alle XP-brugere med flere valgmuligheder. Det nemmeste er selvfølgelig at fortsætte med at anvende XP, men her må man altså undvære mainstream-support fra i dag. En anden mulighed er at opgradere til Vista - hvis man køber Vista fra sommeren, får man angiveligt rabat på Windows 7 - og så opgradere fra Vista til Windows 7. Den sidste mulighed er at foretage en komplet ren installation af Windows 7 - eller straks købe en ny computer med Windows 7.

For at gøre det hele lidt mere kompliceret, vil Microsoft også tilbyde gratis nedgradering fra Windows 7 til XP (ihvertfald for dem, der køber de to store Ultimate og Professional udgaver). Og alle dem, der køber Vista senere på året og så nedgraderer til XP, kan også regne med at få rabat til Windows 7.

Så det er nok for tidligt at sige helt farvel til Windows XP - med en markedsandel på over 60 procent lever styresystemet stadig i bedste velgående - selvom Microsoft altså ikke længere tager telefonen, hvis man ringer efter hjælp fordi XP er gået ned med sin berygtede Blue Screen of Death.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere