Det nyudviklede ROM-formatet (Read-Only Memory) kombinerer ny og gammel dvd-teknologi, hvilket skulle forenkle overgangen for brug af et af fremtidens dvd-formater, HD DVD.
Disken er baseret på en struktur med to lag, hvor det øverste lag lagrer data i eksisterende dvd-format, hvorimod det nederste lag lagrer data baseret på det nye DVD HD-format, skriver norske Digi.no.
Ligesom dagens dvd-diske har det øverste lag plads til 4,7 GB, mens det nederste lag - på samme vis som andre HD DVD-diske - har plads til 15 GB.
Toshiba og Memory-Tech står bag udviklingen af det nye format, som skal forenkle overgangen for dvd-brugere. Det giver mulighed for at afspille dvd-diskens indhold ved brug af dagens dvd-afspillere, men rummer samtidig mulighed for at afspille indholdet efter køb af en HD DVD-kompatibel afspiller.
Det forventes at en lang række HD DVD-produkter vil være at finde på markedet ved slutningen af 2005, og at efterspørgselen på produkterne stiger i 2006.
Dog kan HD DVD-formatet forvente at møde hård konkurrence fra Blu-ray Disc-formatet, som blandt andet Sony står bag. De to formater kæmper for tiden en indædt kamp om positionen som fremtidens mest udbredte og standardiserede dvd-format.
Fælles for HD DVD og Blu-Ray er skarpere billedkvalitet samt langt større lagringskapacitet sammenlignet med dagens dvd-teknologi.
HD-DVD står for High-Definition DVD, og er baseret på teknologien Advanced Optical Disc (AOD). Toshiba og NEC er hovedkræfterne bag standarden. AOD er bagudkompatibel med dagens dvd-diske, men har en langt større lagringskapacitet, nemlig 15 GB - det dobbelte med to lag.
Blu-Ray eller BD-ROM-diske udvikles af blandt andet Philips, Sony, Hitachi, Sharp og Samsung. Enkeltlags Blu-Ray-diske lagrer 27 GB - 54 GB på dobbeltlag.
Endnu er det uafgjort, hvilket af de to formater der kommer til at udkonkurrere rivalen. Her spiller den amerikanske filmindustri en afgørende rolle, men for tiden er denne splittet i to grupperinger, der støtter hver sit format.