Intel er klar med Windows 7 dræber til netbooks

Intel er klar med et netbook styresystem, der er så lækkert, hurtigt og strømbesparende, at det er en alvorlig trussel mod Windows 7. Det er også Intels første offensive træk i den kommende krig mod Google.

De allerstørste i computerverdenen er ved at forberede sig på en fremtid, hvor Windows ikke nødvendigvis er alt-dominerende. Apple, Google, netbooks og cloudcomputings nuværende plads i solen kaster tunge skygger ind over det allerede regnfulde Seattle, hvor Microsoft holder til.

Microsoft har allerede misset en generation af computere med fiaskoen Vista, der aldrig formåede at afløse XP. Og nu tyder det på at hele virakken om, hvorvidt Windows 7 kan afvikles på netbooks, kan vise sig at være fuldstændig overflødig. Googles Android styresystem er allerede på vej til minicomputerne. Og nu er en anden sværvægter klar med en gigantisk trussel mod Microsofts plan om at erobre den eneste pc-type i vækst.

Konsortium af giganter

I løbet af netbooks korte levetid har de erobret 16 procent af pc-markedet for bærbare. Intel forventer nu, at netbooks kommer til at stabilisere sig på 20 procent af markedet. Selv om Intel egentlig begræder udviklingen, der koster i omsætning af de mere profitable processorer, så udvider Intel nu sin deltagelse i den mobile revolution fra processor til styresystem.

Ingeniørerne hos chipgiganten har længe arbejdet på et ultra visuelt, hurtigt og strømbesparende styresystem, og nu er de klar med en beta af Moblin 2.0. Det medfølgende slogan lader ingen i tvivl om, at det er en direkte krigserklæring mod Microsoft.

"Moblin er næste skridt i styresystemers evolution. Foretag det naturlige valg. Vælg Moblin til din netbook".

Som bekendt bygger evolutionen på kun den stærkestes overlevelse, og Intels udspil er stærkt. Selvom udviklerne på Moblin er ansat hos Intel, har Intel netop foræret Moblin til The Linux Foundation. Det er et konsortium der arbejder for at udbrede linux og udover Intel tæller NEC, IBM, Hitachi, Hewlett Packard, Oracle, Fujitsu og Novell blandt medlemmerne. Det er med andre ord et konsortium af giganter.

Latterligt hurtigt

Moblin er en modificeret udgave af linux, der kører med en lækker brugerflade, der giver direkte adgang til de mest populære tjenester som musik, film, net og sociale netværk. Det er udviklet direkte til Intels egen Atomprocessor og kan afvikle alle linuxprogrammer.



Ars Technica har testkørt Moblin 2.0 beta og afslører uden helt selv at opdage det, hvilken udfordring Intels OS kan blive for Microsoft.

"Selv om Moblin 2.0 stadig skal finpudses, så er det et utroligt imponerende skridt i den rigtige retning. Intel og OpenedHand holdet har virkelig gjort sig umage med at målrette brugerfladen til netbooks. Moblin løser nogle af linux kroniske brugervenlighedsproblemer, som for eksempel at gøre den stærke virtuelle desktop feature mere synlig og nemmere at bruge. Når netbooks begynder at blive solgt med Moblin vil det gøre linux netbooks langt mere konkurrencedygtige og appelerende til brugerne," konkluderer ArsTechnica.

OSnews har dog også testkørt Moblin og til trods for at systemet booter "latterligt hurtigt", og skribenten generelt godt kan lide det, så ender han med at give det karakteren 4/10 da der endnu er for lang vej hjem for Moblin betaen. Ikke desto mindre er anmelderen begejstret. Intel har fat i noget af det rigtige med Moblin.

Krigen om processoren

Men Intels comeback på styresystemscenen er formentlig ikke kun et opgør med Microsoft.

Moblin kan være Intels modtræk mod truslen fra Google. En række producenter er på vej med netbooks, der bruger ARM processoren, der bruger mindre strøm end Intels Atom. Blandt andet bruger iPhone den type processer. Hvis ARM netbooks får fodfæste, så er det et problem for både Microsoft og Intel. For mens Arm-processoren er som skabt til Googles Android styresystem, så kan de ikke afvikle Windows, og det skubber både Microsoft og Intel ud af det voksende marked for mini computere. Derfor kan Moblin være udtryk for, at Intel er ved at miste tiltroen til den mangeårige samarbejdspartner Microsoft og forsøger at tage kampen op mod Google på Microsofts bekostning.

Analysefirmaet ABI Research forudser, at linux baserede netbooks overhaler Windows netbooks i 2012. Netop nu er der Windows XP på mellem 76-96 procent af alle netbooks afhængigt af hvem der måler tallene.

Moblin er ikke blot optimeret til netbooks, men også diverse Atom-drevne minicomputersystemer som små settopbokse til fjernsynet.

Betaen kan hentes her.

Hvis du kun er til et smugkig, så er videoen her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere