I Kina er det ikke kun Apple-produkter der bliver kopieret i stor stil. Der findes ligefrem falske Apple-butikker hvor man har kopieret design, inventar og selv medarbejdernes påklædning fra de rigtige Apple forretninger. Det blev afsløret i sidste uge af bloggeren Birdabroad, som også har lagt billeder og video ud fra de falske butikker.
Nu har myndighederne i den sydvestkinesiske by Kunming lukket to af de fem forretninger, der har kopieret Apples salgskoncept og solgt firmaets produkter uden licens. Den officielle grund er dog ikke den manglende licens fra Apple, men derimod at butiksindehaverne ikke har søgt om tilladelse til at drive forretning fra myndighederne.
Den butik som bliver nævnt i bloggen hos Birdabroad er dog ikke blevet lukket – her har man i mellemtiden søgt om en officiel licens fra Apple. Det ser ud til at selv butikkens egne medarbejderne var overbevist om, at de faktisk arbejdede i en rigtig Apple-butik.
Apple har selv kun fire officielle forretninger i verdens folkerigeste land – heraf to i Shanghai og to i Beijing. Ifølge denne artikel hos New York Times har Apple oplevet meget stor efterspørgsel efter sine produkter i Apple og de fire forretninger er nu de fire mest besøgte Apple-butikker i verden.
Dermed har Apple altså gjort det, som hverken Google eller Facebook har klaret; at erobre det kinesiske marked. I det sidste år har Apple seksdoblet sin omsætning i Kina, som nu ligger på omkring 50 mia. kr. Apple sælger nu mere i Kina end kinesiske Lenovo, der overtog IBM's pc-forretning for syv år siden.
Så er det nok ikke underligt, at det har fristet nogen til at lave falske Apple-produkter og falske butikker i Kina.
Det menes at en del af butikkerne sælger ægte Apple-produkter, der er smuglet ind i landet gennem Hong Kong for at undgå at betale told. Dermed kan de sælges noget billigere end i de officielle butikker.