Invasion af muldyr udebliver

Der bliver ikke nogen hær af danske muldyr til at hjælpe phishing-gangstere med at tømme netbankkonti herhjemme, mener Finansrådet.

Selvom der nu er retslig præcedens for, at man straffrit kan agere muldyr for phishing-gangstere, behøver vi ikke frygte nogen eksplosion i netbank-svindel herhjemme.

Den udmelding kommer fra Finanssrådet, efter at en 50-årig mand fra Næstved i tirsdags blev frikendt, selvom han havde hjulpet russiske phishing-gangstere med at overføre penge stjålet fra danske netbankkonti.

Manden slap for straf, fordi han kunne overbevise retten om, at han intet vidste om de kriminelle forhold, der lå bag det "arbejde" han havde ladet sig rekruttere til ved at svare på en phishing-mail.

Finansrådets egen statistik viser imidlertid, at der er meget få, der hopper på limpinden. Derfor har it-kriminelle, der har fået adgang til danskeres netbankonti, ikke særligt gode muligheder for at få pengene fysisk i hænderne.

»Vi bliver i praksis opmærksom på alle falske netbak-transaktioner. Muldyret har derfor ingen chancer for at få gevinst af sit arbejde,« siger Birgitte Mikkelsen, kontorchef i Finansrådet.

Selv efter dommen i Næstved frygter hun ikke en opblomstring af muldyr, der håber at klare frisag ved at påberåbe sig uvidenhed.

»I løbet af i år har vi fået bedre kontrolmekanismer på plads, og det har dæmmet op for sagerne. Det står klart, at folk ikke kan få noget ud af det, fordi man altid kan spore transaktinen frem til muldyret, og så klaper fælden,« siger hun.

Kontorchefen beretter, at der efter et større antal svindel-sager i begyndelsen af 2007 nu kun er ganske få sager, hvor phishere lænser netbank-konti. Mens der i årets første tre måneder blev registreret 34 sager, faldt tallet til 6 i andet kvartal. I tredje kvartal var der 11 tilfælde af phishing-fusk, i banksprog kaldet falske netbankstransaktioner.

Tallene skal ses i forhold til, at omkring tre millioner danskere har en netbankkonto.

Alle svindelsagerne handlede ifølge Birgitte Mikkelsen om beløb i en størreelsesorden, som man automatisk lægger mærke til - og ikke småpenge-fiflerier, pointerer Birgite Mikkelsen.

»Faldet skyldes ikke, at de kriminelle er blevet mindre aktive, for det er de bestemt ikke,« siger hun.

Så sent som i søndags blev folk med en profil hos Jobindex tilbudt arbejde som kundeservice-konsulent for det australske firma Offshoresoft Inc. Firmaet var et falsum og jobtilbuddet en phishingmail.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere