Skræk på Twitter over USA-stævning

USA skaffer informationer om Wikileaks gennem stævning af Twitter. (opdateret)

"Hide your tweets, hide your dms, they're subpoena-ing everybody out here."

Sådan skrev den amerikanske tech-journalist Alexia Tsotsis - selvfølgelig på Twitter - i weekenden. Hendes tweet er galgenhumor med reference til en internetdille med en video, hvor en voldtægtsforbryder har været på spil i et amerikansk kvarter.

Den korte besked beskriver meget godt opstandelsen, der opstod på Twitter, efter det i weekenden kom frem, at det amerikanske justitsministerium har tvunget Twitter til at udlevere brugeroplysninger. Det skete med en stævning, på amerikansk "subpoena", i hånden for næsten en måned siden. Justitsministeriet har blandt andet ønsket om betalingsoplysninger, IP-adresser og email-adresser over et år på personer, der har støttet whistleblowerne i Wikileaks.

Det er specielt offentliggørelsen af et væld af hemmeligtstemplede dokumenter fra amerikanske ambassader i Cablegate, der har fået USA til at undersøge, om blandt andet Wikileaks-stifter Julian Assange kan stilles foran en dommer i USA for brud amerikansk lovgivning, eventuelt spionage-lovgivningen. Ifølge New York Times går der rygter om, at et nævningeting i al hemmelighed er blevet indkaldt forud for en retssag mod Wikileaks-folkene.

 

Protester på Island

Birgitta Jónsdóttir, et islandsk parlamentsmedlem og tidligere frivillig i Wikileaks, er blandt de mistænkte. Det har fået den islandske udenrigsminister, Oessur Skarphedinsson, til at kritisere, at en islandsk politiker tilsyneladende er mistænkt i en kriminalsag. Mistanken er ubegrundet, mener han.

"Det er uacceptabelt, at en folkevalgt bliver behandlet på denne måde," siger udenrigsministeren til den islandske statsradio, RUV.

Blandt personerne, der er blevet stævnet, er den amerikanske hacker, Tor-udvikler og netaktivist Jacob Appelbaum, Rop Gonggrijp, en hollandsk it-entreprenør og aktivist, og ikke mindst Julian Assange. Stævningen, der ligger til grund for ransagningskendelsen, omhandler også eks-soldaten Bradley Manning, der er anklaget for at have lækket følsomme data fra det amerikanske militær, og WikiLeaks egen Twitter-konto.

 

Twitter kæmpede for åbenhed

Den hidtil hemmeligholdte stævning er dateret til den 14. december. Twitter forsøgte at få lov til at underrette sine brugere, hvilket en dommer den 5. januar gav den sociale tjeneste lov til.

Bloggeren Glenn Greenwald fra Salon.com, der først fik fat på en kopi af stævningen, spekulerer i, om andre internet-firmaer, som Google, Facebook og des lige, på samme vis har fået en anmodning om at udlevere data. I stævningen beder justitsministeriet også om betalingsoplysninger, som jo netop ikke er typiske for den gratis Twitter-tjeneste. Wikileaks har derfor opfordret andre tech-firmaer til at anmode retten om lov til at underrette brugere, der må have været mål for stævninger.

Twitter har endnu ikke har svaret på, om firmaet rent faktisk har udleveret de begærede oplysninger.

Wikileaks har desuden påstået, at stævningen også rummer krav om emailadresser og IP-adresser på de omtrent 600.000 personer, som følger tweets fra Wikileaks. Ifølge Wikileaks har stævningen en passus (B2), der giver amerikanske myndigheder ret til oplysningerne på followers. Den juridiske tekst er dog noget uklar, og det er derfor langt fra sikkert, at de amerikanske myndigheder rent faktisk har fremsat sådan et krav, og at en dommer ville blåstemple anmodningen i en eventuelt efterfølgende retssag.

For en sikkerheds skyld vil ComON gentage Alexia Tsotsis tweet:

"Hide your tweets, hide your dms, they're subpoena-ing everybody out here."

Redigeret tirsdag 11. januar: Det er præciseret, at en subpoena er en stævning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere